Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fructele, izvor de sănătate !

Cât de îmbietoare este imaginea fructelor parfumate şi atât de viu colorate! Nu poţi să le priveşti fără să nu îţi doreşti să guşti din dulceaţa lor ispititoare. Fiecare dintre noi consumă fructe, dar foarte puţini ştiu că acestea pot fi adevărate medicamente natu­riste. Uneori, proprietăţile lor binefăcătoare ajută organismul atunci când nici măcar medicina nu o mai poate face.

Caisele, pe lângă parfumul minunat şi dulceaţa ispititoare, au proprietăţi terapeutice importante. Au un conţinut ridicat în vitamine, iar magneziul, fosforul şi fierul din compoziţia lor ajută la stimularea memoriei şi creşte capacitatea de muncă.
În general, curele cu caise sunt recomandate oamenilor care suferă de boli ale sistemului circulator, ale rinichilor şi de obezitate.

Printre fructele de sezon, ale căror proprietăţi terapeutice sunt recunoscute, se află şi vişinele. Datorită substanţelor anticoagulante, sunt recomandate oamenilor care au probleme cu sistemul venos sau care suferă de ateroscleroză. Pe lângă aceste proprietăţi, vişinele reduc nivelul colesterolului şi a zahărului din sânge.

Specialiştii susţin că piersicile şi nectarinele sunt adevărate fortifiante. Datorită potasiului pe care îl conţin, aceste fructe au proprietatea de a proteja celulele nervoase. Sunt foarte bogate în vitaminele B1, B2 şi A, lucru care ajută la echilibrarea sistemului nervos şi la întărirea sistemului imunitar. Aşadar, piersicile sunt indicate persoanelor convalescente, cu o stare avansată de oboseală sau depresie.

Cireşele, datorită capa­cităţilor depurative şi detoxifiante, sunt recoman­date în special oamenilor suferinzi de reumatism, litiaze renale şi biliare, gută şi celor care întâmpină probleme în funcţionarea normală a ficatului. Asemeni vişinelor, cireşele au un aport important în îmbunătăţirea stării avansate de oboseală şi anemie.

Sunt foarte bogate în potasiu şi constituie un excelent diuretic, iar datorită conţinutului bogat în provitamina A cresc acuitatea vizuală şi întreţin elasticitatea ţesuturilor.

E vremea fructelor de pădure şi a pepenilor

Fructele de pădure joacă, de asemenea, un rol foarte important în buna funcţionare a organismului nostru.

Coacăzele, spre exemplu, pot asigura o curăţare profundă, aşadar pot fi folosite în cure de detoxifiere. Un alt rol este acela de a facilita digestia şi de a stimula funcţionarea ficatului, a pancreasului, a splinei şi rinichilor.

Afinele au capacitatea de a întări vasele de sânge. Fiindcă sunt considerate antihemoragice, afinele pot fi folosite sub formă de tratament de către persoanele care suferă de ulcer varicos, flebită sau infarct miocardic.

Zmeura are capacitatea de a ajuta la eliminarea toxinelor.

Murele au un conţinut semnificativ de magneziu, mangan, potasiu, calciu, vitaminele A şi C. Sunt recomandate în curele de tratare a bolilor cardiace, în afecţiuni oculare, astenii, afecţiuni însoţite de febră.

Pepenele roşu conţine licopină, o substanţă antioxidantă cu rolul de a regla sistemul imunitar. Poate fi folosit pentru detoxifierea organismului, pentru reglarea hormonală şi, datorită conţinutului ridicat de apă, se pot face şi cure pentru tratarea bolilor de rinichi.
Pepenele galben poate fi folosit în tratarea anemiilor, a tulburărilor de apetit şi în perioadele de convalescenţă. Poate, de asemenea, să ajute la păstrarea echilibrului metabolic în cazul suferinzilor de diabet. Este recunoscut ca având efect antioxidant şi revitalizant.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 2737



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI