Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fondurile agriculturii, la control

În domeniul agriculturii, nivelul erorilor rămâne ridicat, spun deputaţii europeni de la Comisia pentru Control Bugetar, din cadrul Parlamentului European, iar fondurile structurale prezintă încă probleme. Deşi Curtea de Conturi nu a dat o „declaraţie de asigurare“ care să certifice faptul că nivelul erorilor din gestiunea bugetară este acceptabil, Comisia pentru Control Bugetar recomandă descărcarea de gestiune a tuturor celorlalte instituţii şi agenţii europene. Printre ţările vizate se află şi România, care
s-ar putea să fie obligată să dea înapoi sume importante, pe care nu le-a folosit în timp util.

Deputaţii europeni de la Comisia pentru Control Bugetar au mai indicat o serie de ameliorări necesare, printre care accelerarea de către Comisie a exerciţiului de simplificare, deoarece o mare parte din erori au fost cauzate de cerinţele legale prea complicate sau neclare. De asemenea, s-a cerut ameliorarea sistemelor de control în statele membre ale Uniunii Europene şi o mai bună cooperare a statelor membre cu UE în privinţa cheltuirii banilor comunitari şi recuperării fondurilor cheltuite incorect.

Menţionăm că, în fiecare an, în aprilie, Parlamentul European examinează cheltuielile UE din cadrul anului financiar încheiat cu 16 luni în urmă. Rolul eurodeputaţilor este de a se asigura că banii contribuabililor au fost cheltuiţi cum trebuie şi de a propune moduri de ameliorare a procedurilor bugetare. Astfel, deputaţii europeni au discutat recent, la Strasbourg, despre descărcarea de gestiune pentru anul 2007. Decizia a fost luată prin vot.

Comisia pentru Control Bugetar a votat pe 16 martie în favoarea amânării descărcării de gestiune pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauza lipsei informaţiilor privind anumite cheltuieli din domeniul politicii externe şi de securitate comune.

De precizat că descărcarea de gestiune reprezintă procedura prin care Parlamentul European încheie un exerciţiu bugetar. Aceasta are scopul de a verifica exactitudinea cu care a fost gestionat bugetul. Parlamentul ia decizia pe baza raportului anual publicat de Curtea de Conturi şi a recomandărilor Consiliului.

Descărcarea reprezintă aspectul politic al controlului bugetului şi „eliberează“ instituţia vizată de responsabilitatea gestiunii unui exerciţiu bugetar la finalul acestuia. Sunt posibile trei variante: acordarea, amânarea sau refuzarea descărcării de gestiune.

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.11, 1-15 IUNIE 2009

Vizualizari: 725֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI