Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fiinţele nimănui

Au avut neşansa să se nască în familii sărace, fără prea multă carte, dar cu multiple şi imense datorii şi lipsuri. Nu i-a dorit şi nu i-a aşteptat nimeni să vină pe lume, nu le-a cumpărat toate cele, cum se cumpără pentru nou-născuţi, nu i-a răsfăţat, nu le-a cântat, cum spune românul, în strună nimeni. Nimeni!

Ce le vor fi sortit cele trei ursitoare venite tiptil, la căpătâiul acestor copii, e greu de spus. Cert este că ei, copiii nedoriţi, au încă de la naştere o cruce grea de dus. Unele dintre mamele care îi aduc pe lume găsesc cu cale să îi lase în grija statului, a maternităţii în care nasc, decât să-i ia acasă, lângă ele, lângă ceilalţi fraţi. Aceste mame, conform unei statistici oficiale, sunt - cele mai multe dintre ele - de etnie rromă. Nu au prea multe studii, în unele cazuri fiind chiar analfabete, sunt bolnave, au mai mulţi copii în îngrijire, provin din familii dezorganizate, au câţiva dintre cei şapte, opt copii născuţi, în plasament. Şi o duc rău, nu au salarii, nu au case, nu au nici ajutor social. Unii dintre copiii aceştia sunt, într-un fel sau altul, reintegraţi în familii. Ca atmosfera în care trăiesc să fie, astfel, una familială...

Minţind frumos

Satul Vărbila al comunei prahovene Iordăcheanu este unul sărac, mult prea sărac pentru o Românie care se mândreşte că stă la masă, ca într-o familie, cu greii Uniunii Europene. Şi cu ţigani este populată Vărbila. Cu mulţi ţigani... Ei sunt urmaşii vechilor ţigani robi, de pe vremea lui Mihai Viteazul, care s-au pripăşit la mănăstirea de aici, ca să aibă un loc al lor. Astăzi nu mai sunt robi, dar sunt la fel, dacă nu şi mai săraci, ca atunci.

De altfel, satul Vărbila nu are un dispensar, unde lumea bolnavă să vină pentru a primi cuvenitele îngrijiri medicale. Consultaţiile se acordau până nu demult în şcoală, într-un beci. Într-o vreme, consultaţiile se făceau în cancelarie, printre cataloage, ori în vreo sală de curs, pe catedră.

Apoi s-a găsit soluţia beciului. Şi, în final, Consiliul Local Iordăcheanu a decis să transforme fostul bufet din sat în dispensar. Nu-i vorbă, că mai este o cârciumă în imediata apropiere a celei care va fi transformată în dispensar, dar oferta nu mai e pe măsura cererii.

Aşa se face, date fiind toate acestea, că femeile de aici fac copii, dar preferă să nu şi-i ia acasă. Doar anul trecut, patru dintre ele au născut într-un spital din Bucureşti, unde au şi lăsat copilaşii. Ca să li se piardă urma, femeile din Vărbila n-au dat adresa aşa cum e trecută în actele lor de identitate.

Alte mămici, alţi copii

Tot anul trecut au născut şi apoi şi-au lăsat în spital copiii alte trei femei din Vărbila: Iamandeiu Cizmaru, Doina Costache, Iuliana Constantin. Fiecare şi-a aban­donat, pentru început, copilul în spital. Apoi l-a luat acasă. Acum, în sat, doar despre Iuliana Costache se mai ştie. Stă cu soţul, în Ţigănie, la Vărbila, are grijă de copilul născut anul trecut şi intenţionează să mai facă şi alţi copii.

Domiciliu necunoscut

Cizmaru ar fi plecat pe undeva, prin judeţul Buzău, dar nu se ştie prin ce localitate. A plecat după un bărbat, apoi s-a mutat la altul. Copilul abandonat la Bucureşti anul trecut şi reintegrat apoi în familia mamei ar fi fost cu ea o bună bucată de timp.

Acum se zvoneşte că nu l-ar mai avea în îngrijire, că l-ar fi dat cuiva de pe la Constanţa, dar nimeni nu ştie cu exactitate ce s-a ales de mamă şi de copil. Costache ar fi plecat pe undeva, pe la Câmpina sau Braşov.

Familia nu ţine legătura cu ea. N-a vizitat-o, n-a sunat-o niciodată de aproape un an, de când a plecat din sat. Nu ştie dacă mai are copilul, dar crede că da. Deşi îl născuse cu malformaţii şi nu-l dorea. Nici ea n-a scris şi n-a trimis niciun fel de veşti familiei. „Nu ştim nici dacă mai trăieşte ea sau nu. Darmite copilul! Şi-o fi găsit şi ea pe cineva“. Aşa spun cei din familia ei.

Toate aceste femei, care şi-au abandonat, la un moment dat, copiii într-un spital din Bucureşti, sperând, poate, să li se piardă urma, sunt de etnie rromă, provin din familii dezorganizate, nu au prea multe studii. Şi copiii lor, cu sau fără ele, continuă să fie singuri pe lume.

Nina MARCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2009

Vizualizari: 665֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI