Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Festivalul Lubeniţei la Gottlob

Interviu cu primarul comunei timişene Gottlob, Gheorghe Nastor

– Domnule primar, când s-a împământenit la Gottlob tradiţia cultivării lubeniţei?

– De 20 de ani ne-am specializat foarte mult pe cultivarea pepenilor galbeni şi roşii. La nivelul judeţului Timiş suntem lideri incontestabili în domeniul acestei culturi. Producem în jur de 20.000 t modo groso şi cultivăm aproximativ 400 ha, cu o medie de 50 t la hectar şi cu o fluctuaţie a producţiei între 80 t şi 20 de tone.

– Deţineţi 60% din piaţa locală. Sunteţi lideri şi în ceea ce priveşte valorificarea pepenilor la nivelul judeţului Timiş?

– Pot să spun că am văzut şi în mijlocul lunii august la un supermarket din Timișoara că se comercializează lubeniţa din Grecia. Mi se pare nepotrivit, când avem aici atâta lubeniţă proaspătă şi, vă asigur, de calitate. Dar sunt o fire optimistă şi mă bucur că şi concetăţenii mei au aceeaşi atitudine şi sperăm că se va reglementa această problemă.

În altă ordine de idei, suntem la a treia ediţie a Festivalului Lubeniţei şi pot să vă spun fără teama de a greşi că până acuma a fost o reuşită extraordinară. Noi ne mândrim cu acest eveniment. E un motiv în plus de promovare a comunei noastre. Sigur că indirect aceasta implică mobilizarea tuturor cetăţenilor. Vrând nevrând trebuie să îşi facă un pic de curăţenie, iar toate coroborate dau o altă notă peisajului urbanistic din comuna noastră. Ne preocupă în mod deosebit acest eveniment. Sigur nu constituie singura prioritate a comunei noastre, dar e un mod de promovare a îndeletnicirilor şi preocupărilor localnicilor din Gottlob.

Produsele de Gottlob, pe pieţele din Vest

– În străinătate se exportă produ­sele cultivate aici, la Gottlob?

– Sigur că da. De vreo 2-3 ani, cei mai mari importatori sunt Cehia, Ungaria, Germania şi Ucraina.

– Există la nivelul Gottlobului o asociaţie de producători?

– Avem o singură asociaţie la Vizejdia, Banat Melon Wolf. Este vorba de familia Wolf, formată din tată şi cei trei copii. Cultivă în jur de 80 ha de legume, o suprafaţă foarte mare pentru o familie. Sunt cultivatori şi de lubeniţă. De asemenea, ei şi-au dezvoltat şi spaţii de înmagazinare, spaţii frigorifice etc.

– Ce alte îndeletniciri mai au localnicii din Gottlob? Ce mai cultivă în afară de pepene?

– Se cultivă foarte multe legume, ca de altfel şi la Lovrin. Şi în localitatea Vizejdia, care aparţine de comuna Gottlob, până în 1990 se cultivau aproximativ 1.000 ha de legume pentru că exista o fabrică de conserve - Fructus din Timişoara.

Îndeletnicirea de bază a locuitorilor a rămas clar cultivarea legumelor. Nu putem vorbi de creşterea animalelor pentru că fiecare gospodar îşi creşte animale pentru gospodăria proprie. Nu avem nicio fermă şi nici păşunat, Avem însă în jur de 400 de oi, dar sunt dispersate în cele două localităţi.

A consemnat Mihăiţă AFRENIE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 1353



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI