Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fermierii din Franţa dau vacile pe oi

Nu am simţit nicio urmă de ezitare în răspunsul unui fermier fracez întrebat dacă activitatea de creştere a vacilor de lapte este una rentabilă pentru el. „Nu”-ul rostit a fost atât de categoric încât nu a mai lăsat loc niciunei alte întrebări pe această temă. Văzând reţinerea noastră, tot el a continuat: „În această perioadă trecem prin momente foarte dificile. Cu toţii suntem afectaţi şi nu putem face nimic pentru a schimba lucrurile acestea, care credem că se întâmplă din cauza faptului că Politica Agricolă este prea liberală.“

Cel căruia i-am adresat întrebarea este domnul Guerin, fermier din regiunea Auvergne - Franţa, membru al unei forme de asociere des întâlnită în această ţară, şi anume, Gruparea Agricolă de Exploatare în Comun sau pe scurt GAEC. Este vorba, de fapt, de patru vecini care lucrează împreună 260 ha cresc 120 de vaci de lapte şi 350 de oi.
Activitatea în comun se desfăşoară în condiţii comparabile cu cele care există în fermele cu caracter familial, în sensul că toţi membri se simt răspunzători de funcţionarea asociaţiei şi participă în măsură egală la munca de execuţie.

Laptele de oaie, mai rentabil

Au început în 2002 cu 40 de vaci pentru lapte, toate din rasa Prim Holstein, al căror număr a ajuns la 120. Pentru a-şi spori rentabilitatea, raţionamentul pe care fermierii merg la ora actuală este creşterea efectivului de animale. Producţia de lapte obţinută este în medie de 7.500 de litri pe an. Sunt şi vaci care ajung la 10.000 de litri, dar pentru moment fermierii nu urmăresc aşa ceva. Acum atenţia lor este îndreptată către cele 350 de oi de lapte din rasa Lacon.

În mod normal, vacile de lapte erau cele care susţineau activitatea fermei, ele constituind principala sursă de profit. „Astăzi, dacă ne uităm la cifre, spune domnul Guerin, ovinele au devenit mai rentabile, pentru că preţul laptelui de oaie a rămas la acelaşi nivel, în timp ce la vaci, acesta a scăzut simţitor“. În ceea ce priveşte lâna, aflăm că aceasta reprezintă doar materie primă pentru izolaţii, iar preţul la care se vinde este foarte mic.“

Statul şi Camerele Agricole, un rol esenţial

De-a lungul timpului, cei patru fermieri au angajat două credite, ambele pentru o perioadă de 15 ani, din care au achiziţionat terenul cu construcţia, au făcut modernizările şi au achiziţionat sălile de muls. Având în vedere că toţi aveau până în 40 de ani, înscriindu-se aşadar în categoria „tineri agricultori“, au beneficiat de dobândă subvenţionată, care în această situaţie este cuprinsă între 1,5% -3% din valoarea creditului.

Cei patru asociaţi au la bază studii de profil agricol, dar fiecare are altă specializare. Pe parcursul timpului au participat la tot felul de cursuri de formare profesională organizate de Camera Agricolă. Aceasta are un rol foarte important, în primul rând prin consultanţa de specialitate pe care o oferă tuturor agricultorilor contra  unei taxe la hectar a cărei valoare este stabilită de Camera Agricolă.

În funcţie de condiţiile pieţei, pe lângă aspectele privind tehnologia de cultură sau de creştere a animalelor, consultantul îi sugerează agricultorului şi o direcţie sau o strategie pentru care să opteze în vederea rentabilizării activităţii pe care o întreprinde. Acesta a fost motivul principal pentru care cei patru fermieri au fost îndrumaţi de consultant către oile pentru lapte.Un alt avantaj l-a constituit faptul că în zonă exista un punct de colectare şi prelucrare care avea mare nevoie de lapte de oaie.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2009

Vizualizari: 3259



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI