Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fermierii bănăţeni acuză spolierea samsarilor

„Campania de recoltare a grâului în Timiş a fost întârziată cu aproximativ 10 zile din cauza ploilor. De obicei, recoltatul începea la 1 iulie şi se încheia în două săptămâni. Producţia nu este aşa de mare, variază de la 2.000-3.500 kg la hectar“, a declarat Viorel Matei, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş şi al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România.

Problema este a preţului. Dacă în toamnă se vehiculau preţuri de până la 0,60 de lei kilogramul de grâu, acum abia dacă ajunge pe la 0,40 lei. Samsarii şi bişniţarii îl cumpără cu preţuri şi mai mici, de până la 0,35 lei kilogramul. Deşi previziunile susţineau că va fi secetă mare în 2009, nu a fost aşa. Luna iunie a fost ploioasă, nu numai în zona de vest a ţării, ci în întreaga ţară, iar de la începutul lunii iulie a tot plouat. Aşa că producţia de grâu pare destul de bună, dar mai puţin panificabilă.

Ţara noastră va primi, în scurt timp, aproximativ 170 milioane de euro. „Comisia Europeană a luat notă de implementarea Planului de Acţiuni pentru remedierea deficienţelor…“, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor române de către directorul general al Direcţiei Generale de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul UE, Jean-Luc Demarty. În scrisoarea sa, oficialul european şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile depuse în acest sens de către autorităţile române. Anul trecut a fost un adevărat scandal naţional în urma misiunii de audit a experţilor comunitari din iunie 2008, când s-au identificat mari deficienţe în aplicarea SAPARD. Atunci, CE a decis blocarea transferurilor de fonduri către România.

Pentru a nu sista aplicarea programului, în octombrie 2008 România a reluat pe cont propriu plăţile către beneficiarii SAPARD şi a acoperit integral contribuţia publică din bugetul naţional, sumele decontate ridicându-se, până în prezent, la 150 milioane de euro. 2009 este ultimul an în care România mai poate accesa fonduri SAPARD. Fermierii au avut 1.600 de proiecte înaintate către SAPARD, dintre care 961 de proiecte au fost eligibile, dar nu au avut finanţare de la Uniunea Europeană. Ele au fost totuşi finanţate din bugetul propriu. Acum aceste proiecte vor fi finanţate de către Uniunea Europeană.

Clement LUPU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 617



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI