Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Fermă ecologică la INCDCSZ Braşov

„Una dintre realizările noastre, cu care ne mândrim, este ferma ecologică. Astfel, la ora actuală, la institut se produce cartof ecologic, atât pentru sămânţă, cât şi pentru consum“ – a declarat dr. ing. Claudian Sorin Chiru, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov, pentru „Lumea satului“. Ideea a prins viaţă odată cu Proiectul SCG Nr. 141559/22.04.2008, intitulat Dezvoltarea şi promovarea unui modul de producţie ecologică (cartofi, cereale, plante medicinale, plante furajere) la nivel de fermă, pe o suprafaţă de 24 ha.

Fonduri prin MAKIS

La INCDCSZ se află în derulare, până la sfârşitul acestui an, Proiectul Modernizarea Sistemului de Informare şi Cunoaştere în Agricultură (MAKIS), implementat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Agenţia Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu fonduri de la Banca Mondială. „În cadrul MAKIS, avem proiecte pe scheme competitive de granturi, prin care facem un modul de producţie ecologică. Aici producem sămânţă ecologică de înaltă valoare biologică, pentru cartof din soiul românesc Rustic. Un alt scop al proiectului ar fi promovarea şi formarea fermierilor pe producţii ecologice, la toate culturile de câmp“ – a menţionat Chiru.

Rustic, rezistent la mană şi viroze

După cum ni s-a explicat, soiul Rustic este românesc, creat la INCDCSZ Braşov, prin selecţie clonală individuală, dintr-o populaţie hibridă. Este un soi semitârziu, cu rezistenţă sporită la mană şi viroze. Este recomandat pentru cultura ecologică a cartofului, atât în zonele rurale montane, cât şi în cele agricole tradiţionale, pentru consum toamnă-iarnă şi industrializare.

Cercetarea aplicativă

Conform celor relatate de directorul general, în cadrul Proiectului SCG se desfăşoară activităţi de cercetare aplicativă, cum ar fi studierea şi experimentarea unor variante tehnologice (rotaţii, soiuri, inputuri) ecologice, specifice culturilor din rotaţie şi elaborarea unor pachete tehnologice complete (soi, sămânţă) specifice culturilor ecologice la nivel de fermă. De asemenea, se urmăreşte determinarea parametrilor culturali la sămânţa ecologică obţinută din categorii biologice superioare la cartof sau plante medicinale (facelia), triticale şi porumb, precum şi îmbunătăţirea capacităţii ştiinţifice şi tehnice a echipei de implementare.

Specii şi soiuri cultivate
în cadrul modulului ecologic
Cartof – soiul Rustic
Facelia – soiul Balo
Lucernă

Insecticid natural

Pentru combaterea gândacului din Colorado, braşovenii utilizează substanţe insecticide naturale, cum ar fi soluţia de inocul de Beauveria bassiana, 2 litri/ha (două tratamente la interval de 48 ore), obţinută la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 2069֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI