Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Făurei, oraşul secerat de visuri

Ai zice că nu e nimic, nimic de spus, când vorbeşti despre acest loc. Am ales, totuşi, să spun, în câteva cuvinte, cum e oraşul despre care pare că nu e nimic, nimic de spus...

O urbă născută din spuma socialismului

Oraşul – mă rog, e un fel de a spune, dacă priveşti obiectiv, din mai multe puncte de vedere localitatea, unul dintre ele fiind populaţia infimă pentru un oraş – din care a plecat către angoasele Stelei Bănel Nicoliţă, cel mai cunoscut localnic – e unul născut, ca de exemplu Plopeni, din spuma socialismului decedat de ceva vreme. Este, desigur, vorba despre Făurei, un important – cum zic cei de la CFR – nod de cale ferată. Sau oraşul cu doar patru mii de suflete şi câteva blocuri, rămăşiţe comuniste în Bărăganul înfierbântat.

Locul unde, până de curând, adică o lună, două – şi, da, suntem în 2010 – nu exista măcar un chioşc de ziare, de la care oamenii să cumpere vreun ziar sau vreo revistă. Ca să găsească un loc de muncă, să zicem, într-o publicaţie de anunţuri, aveau două lucruri de făcut: ori se duceau la Brăila, vreo 50-60 de kilometri, ori rugau vreun mecanic de tren sau „naş“ să aducă, desigur, contra cost, un ziar de la oraş. Condiţia era ca solicitantul să se deplaseze până pe peron, la gară... Locul unde funcţionează o croitorie, patru sau cinci alimentare – care vând mâncare mai mult pe caiet –, un magazin de piese de maşini, pentru ăia care au făcut bani prin Europa şi au venit să îi toace la Făurei, unul de chimicale, o şcoală, tot mai abandonată, tot mai uitată de copiii din oraş, un liceu, un salon de înfrumuseţare şi de făcut peruci. Locul unde nu se întâmplă mai nimic, niciodată. Mă rog, câte un furt, câte un jaf, câte o tâlhărie, cât să aibă şi poliţia din localitate de mâncat o pâine... Nu demult, i-a aţâţat şi i-a împărţit în tabere pe localnicii ştiutori de carte un italian pripăşit pe aici de câţiva ani.

Viaţa la preţuri de lux

În rest... Moţiunea de cenzură a opoziţiei? Guvernul care îşi asumă răspunderea? Criza mondială? Campionatul mondial de fotbal? (Dacă nu joacă Bănel, nu e important). Naţiunea care iese în stradă? Făureiul, sub soarele torid, pare să nu fie atins de toate astea. El e sărac dintotdeauna. El nu mai are, demult, ifose de urbe avansată. Şomerii sunt în număr mare, iar care mai lucrează pe te miri unde abia de are în perioadele bune câte cinci milioane de lei vechi pe lună. Şi viaţa, deşi nedrept, e mai scumpă aici ca în alte părţi. Numai orezul, un exemplu absolut la întâmplare, e 7 lei. Îl ia omul de la unul dintre magazinele alimentare, cu atât, sau nu îl mai ia deloc. Nu există supermarket şi, ca să se ducă la Brăila sau Buzău, pentru târguieli, e mai mare daraua decât ocaua. Aici, ca niciunde în altă parte, încă se strâng vecinii la unul, ca să se uite seara la vreo telenovelă.

E unul care citeşte la filme şi înţeleg toţi despre ce e vorba. Sau la meciurile Stelei, când joacă idolul local. Atunci, da, e sărbătoare! Că Bănel e de treabă şi zice şi acum, aşa vedetă cum e, săru’mâna la doamne. Fie ele doamne orăşene, fie ţărănci simple. Aici, tot ca niciunde, se aşază, dacă pică la ora cinei, musafirii la masă fără să-i pofteşti. Pentru că, trebuie s-o spunem, foamea nu învaţă bunele maniere pe coclauri, pe unde apare. Locul de unde, dacă ar putea, toată lumea ar dori să plece.  În rest... La ce să visezi? Ce să aştepţi? Ce să speri? Oraşul e, ca multe altele, mort din multe puncte de vedere. Şi nu se preconizează nimic, dar nimic la orizont care să îl resusciteze... Noapte bună, Făurei.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 736֩ Comentarii

 
֠ 1.     elise -- (3-August-2010 )
Stimata Dna Nu cunosc orasul bine, poate ca multe lucruri sunt adevarate dar chiar credeti ca remarca asta e credibila pentru cineva:'unul care citeşte la filme şi înţeleg toţi despre ce e vorba'. Sunt sigura ca sunt atatea lucruri care lipsesc dar totusi sa scrieti un articol de dragul de a scrie nu e de ajuns.

֠ 2.     Măneanu Varvara Magdalena -- (15-August-2010 )
Doamna N.M, fiţi liniştită în scurt timp, vor apărea pe harta ţării nenumărate aşezpri "Noul Făurei".........

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI