Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Fascinaţie pomicolă pe Valea Cricovului

Ceas de bilanţ la „Intercom – Cricov“

Valea Cricovului din judeţul Prahova are, ca toate zonele din ţară, o grămadă de probleme. Spre deosebire de multe dintre acestea, are şi potenţial să le depăşească. Plantarea pomilor fructiferi şi valorificarea fructelor şi strugurilor este una dintre oportunităţi. Oamenii din cele 12 localităţi care fac parte din perimetrul Văii Cricovului au motivaţie din a-şi păstra tradiţiile şi a clădi aici o plantaţie pomicolă ademenitoare prin frumuseţe şi rodnicie.

Proiecte trecute, actuale şi viitoare

Înfiinţată în urmă cu 15 ani, prin implicarea financiară a unei fundaţii elveţiene în problemele curente ale comunităţii – învăţământ, sănătate, infrastructură, comunicaţii, informatizare – Asociaţia de Dezvoltare Regională „Intercom – Cricov“ din judeţul Prahova s-a întrunit de curând în adunare generală. Reprezentanţii acesteia au dezbătut problematica asociaţiei şi au analizat realizările şi eşecurile anului 2008. Pe ordinea de zi a adunării s-au numărat şi oportunităţile de finanţare, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.

Proiectele „Intercom – Cricov“ au fost şi sunt de două tipuri: unele vizând domeniul public şi altele domeniul privat. În cadrul primelor, amintim implicarea asociaţiei în mai bunul mers al procesului de învăţământ, precum şi înfiinţarea unei structuri intercomunale de colectare, depozitare şi procesare centralizată a deşeurilor.

Reconsiderarea obiectivelor

Proiectele care vizează domeniul privat se referă în special la realizarea unei alternative economice, prin reactivarea pomiculturii, ocupaţie bine împământenită în zonă, şi la dezvoltarea unui sistem asociativ agricol modern, precum şi la iniţierea unui cadru de dezvoltare continuă a competenţelor profesioanle.

Consiliul director a considerat necesară, dat fiind faptul că partenerul elveţian nu mai este în ecuaţie şi lucrurile nu merg foarte bine, reorientarea obiectivelor asociaţiei. Pe lângă proiectele începute, e necesar să fie iniţiate şi altele care se pot realiza, mai ales prin finanţarea prin programe structurale ale Uniunii Europene. Asociaţia se poate implica în proiecte din Axa III, denumite generic „Calitatea vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale“, dar şi în „Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic“ şi „Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural“.

La sfârşitul întâlnirii au fost aleşi membrii consiliului şi reales în funcţia de preşedinte primarul Urlaţiului, Marian Măchiţescu. Scopul asocierii celor 12 localităţi de pe Valea Cricovului în această asociaţie este ca oamenii locurilor să nu se mai simtă izolaţi, să se cunoască mai bine cu vecinii din celelalte comune, să pună în practică ideea de ajutor reciprocă. Dar este luată în calcul şi cunoaşterea zonei în afara arealului ei şi obţinerea de capital investiţional.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 727



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI