Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Experţii Grupului European pentru Etică îndeamnă la o nouă gândire a politicii agricole

Grupul European pentru Etică (EGE) a avut recent o întâlnire cu Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Au fost prezentate principalele recomandări cuprinse în avizul EGE cu privire la implicaţiile etice ale evoluţiilor moderne ale tehnologiilor agricole.

Ca răspuns la solicitarea preşedintelui Barroso, EGE a adoptat, în luna decembrie a anului trecut, un aviz cu privire la implicaţiile etice ale evoluţiilor moderne ale tehnologiilor agricole, pentru a răspunde noilor provocări şi perspective pentru agricultura UE. Grupul a hotărât să se concentreze în special asupra tehnologiilor şi metodelor agricole pentru producţia primară a alimentelor de origine vegetală.

Nevoia unei viziuni integrate

În avizul său, EGE a recunoscut nevoia de a promova inovarea în domeniul agricol, pentru a putea răspunde cererii de alimente a populaţiei mondiale, aflate în creştere. Se admite însă că tehnologiile singure nu pot oferi soluţii finale la provocările cu care se confruntă agricultura modernă în UE şi în restul lumii.

Grupul a subliniat necesitatea unei viziuni şi a unei abordări integrate privind tehnologiile agricole, care să permită evaluarea unitară a proceselor de producţie, depozitare şi distribuţie în cazul examinării implicaţiilor etice ale oricărei noi tehnologii. De asemenea, EGE consideră obiectivele securităţii alimentare, siguranţei alimentare şi sustenabilităţii ca fiind priorităţi absolute şi principii directoare, la care orice tehnologie agricolă trebuie să adere.

Impactul noilor tehnologii

Pornind de la acest cadru etic, EGE a formulat unele recomandări privind o serie de subiecte, din care menţionăm revizuirea Politicii Agricole Comune a UE, evaluarea impactului tehnologic al tehnologiilor agricole, dreptul la alimente şi sustenabilitatea tehnologiilor agricole. De asemenea, se pune accent pe siguranţa alimentară, biodiversitatea agricolă, protecţia solului şi a apei. Nu au fost neglijaţi nici biocarburanţii, culturile modificate genetic şi cercetarea în ştiinţele agricole.

Alte recomandări se referă la elaborarea de politici privind culturile arabile, comerţul mondial cu produse agricole, sistemul drepturilor de proprietate intelectuală, dar şi la concurenţa loială şi „monopolurile verticale“ sau la preţurile alimentelor, aspectele sociale, participarea publică, responsabilitatea cetăţenilor UE, deşeurile alimentare etc. Grupul European pentru Etică este un organism independent, pluralist şi multidisciplinar, compus din 15 experţi numiţi de Comisia Europeană, pentru a oferi avize cu privire la chestiuni de natură etică.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 621֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI