Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Experiment SMITHFIELD – PIONNER

Companiile Smithfield Ferme şi Pioneer Hi-Bred Seeds - subsidiara din România a liderului mondial în cercetarea şi producţia seminţelor hibride, au iniţiat o colaborare – experiment pentru a demonstra fermierilor impactul pe care utilizarea îngrăşămintelor organice îl are asupra culturilor de porumb.

Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice din Timişoara (OSPA), al treilea partener în acest proiect, cu care Smithfield Ferme colaborează deja de 3 ani, a pus la dispoziţie 58 ha de teren pentru realizarea experimentului. Acesta a constat în fertilizarea cu îngrăşăminte organice provenite de la fermele Smithfield a suprafeţelor de teren însămânţate cu porumb din soiul Pioneer.

Pentru experiment s-a folosit o doză de îngrăşăminte organice de 60 m3 la ha, cu o concentraţie de azot de 2 kg/tonă, ceea ce a însemnat un aport de substanţă activă (azot) de 20 kg/ha. Această cantitate a fost suplimentată ulterior, în funcţie de nevoile culturilor, cu aproximativ 90 kg/ha substanţă activă, provenită din utilizarea unui îngrăşământ chimic.

Efecte agrotehnice şi productive

Rezultatul a fost o producţie record de 12-13 tone porumb la hectar, „o medie greu de obţinut pe suprafeţe întinse de pământ“, conform declaraţiei lui Miki Babuşcov, director de vânzări şi marketing la Pioneer. La Jimbolia, pe loturile experimentale însămânţate cu hibrizii Pioneer s-au înregistrat producţii chiar de 15,5 şi 16 tone la ha.

„Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce am obţinut aici şi credem că utilizarea acestor îngrăşăminte organice a dat rezultate foarte bune“, a concluzionat Babuşcov. „Acest experiment demonstrează, o dată în plus, că folosirea îngrăşămintelor organice e benefică nu numai punct de vedere ecologic, dar şi economic, putând duce la obţinerea unor recolte record, cu costuri reduse la hectar“, a declarat Bogdan Mihail, director general Smithfield Ferme.

Smirthfield Ferme fertilizează anual câteva mii de hectare cu îngrăşământ organic, aplicat prin tehnici moderne de injectare şi scarificare, după planuri şi analize care determină pentru fiecare parcelă de teren în parte cantitatea optimă de îngrăşământ necesară culturii. Aceste planuri şi analize sunt autorizate şi emise de Oficiul pentru Studii Pedologice şi Agrochimice, organ tehnic de specialitate al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Materialele organice fac mai mult decât să furnizeze nutrienţii organici. Acestea îmbunătăţesc structura solului şi cresc capacitatea de retenţie a apei şi a nutrienţilor. Microorganismele din sol descompun materialele organice într-o formă solubilă anorganică, asigurând astfel o eliberare a nutrienţilor pe termen mai lung. Materialele organice reziduale care provin de la animale sunt o soluţie benefică pentru creşterea plantelor pentru că sunt o sursă bogată de elemente nutritive pentru culturi şi, în acelaşi timp, de protecţie a solului împotriva degradării.

Smithfield Ferme,  în România şi în lume

Din 2004, când a intrat pe piaţa românească, Smithfield Ferme a investit în operaţiunile sale din România peste 600 milioane USD. Astăzi, compania are 35 de ferme active în judeţele Timiş şi Arad, cu un total de 37.500 de scroafe care produc 600.000 de purcei anual. Smithfield Ferme are un număr de 846 angajaţi. Cu ajutorul şi acordul comunităţilor şi autorităţilor locale, Smithfield Ferme intenţionează să îşi dezvolte activităţile economice şi în alte judeţe ale ţării.

Smithfield Ferme este parte a Smithfield Foods Inc., o companie americană cu sediul în Smithfield, Virginia. Smithfield Foods şi-a început activitatea în 1936 şi este în prezent cel mai mare producător de porcine şi procesator de carne de porc din lume, înregistrând venituri anuale de 11,4 miliarde USD şi vânzări internaţionale de peste 1 miliard USD. Smithfield are peste 58.000 de angajaţi în SUA şi în întreaga lume, inclusiv în China, Franţa, Mexic, Polonia, România, Spania şi Regatul Unit.

Producţie mare, costuri mici

Inginerul agronom Ion Arsinte, fermierul care a efectuat toate lucrările pe perioada experimentului, declară că producţiile ar fi fost mult mai mici în lipsa îngrăşământului natural, iar costurile la hectar ar fi fost mai ridicate ca urmare a nevoii de suplimentare a fertilizării terenului cu îngrăşăminte chimice. Opinie împărtăşită şi de reprezentantul Pioneer, Miki Babuşcov, care sprijină utilizarea susţinută a îngrăşămintelor organice, pentru ca efectele lor benefice să fie vizibile.

Impactul asupra mediului

Fertilizarea terenurilor cu îngrăşăminte organice puse la dispoziţie de Smithfield Ferme este o acţiune 100% ecologică. „Folosim pentru spălarea halelor substanţe 100% biodegradabile, ceea ce înseamnă că într-adevăr nu există nimic chimic în ele“, declară Ovidiu Timbota – director agricol, Smithfield Ferme. Protecţia mediului este una dintre priorităţile „zero“ ale Smithfield Ferme. Pe viitor, compania intenţionează să monteze instalaţii de recuperare a gazului metan rezultat în urma fermentaţiei efluenţilor de porc pentru a-l utiliza drept combustibil pentru încălzirea fermelor sale şi producerea de energie electrică.

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2009

Vizualizari: 1330֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI