Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 octombrie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, acest interval se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal, în cea mai mare parte a ţării, cu excepţia zonelor agricole din sudul şi sud-estul ţării, unde vor fi posibile valori de temperatură mai ridicate decât mediile climatologice lunare. Temperaturile medii diurne ale aerului vor fi cuprinse între 6...14°C, apropiate de normalul perioadei, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate vor putea depăşi mediile multianuale în majoritatea regiunilor, iar în sud-estul ţării vor fi posibile valori apropiate de normele climatologice. Local, în zonele depresionare, vor fi condiţii de producere a brumei.

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe adâncimea de sol de 0-20 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în majoritatea zonelor de cultură. În Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Moldovei şi local în centrul Olteniei deficitele de apă vor fi ridicate, seceta pedologică fiind moderată şi, local, puternică.

Caracteristici fenologice

Evoluţia regimului hidrotermic din aer şi sol va determina în general ritmuri normale de vegetaţie la culturile de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia zonelor depresionare din centrul şi nordul ţării şi a suprafeţelor agricole cu deficite de apă în sol, unde procesele de creştere şi dezvoltare vor fi stânjenite temporar.

În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi formarea frunzei a 3-a (10-30%), în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, se vor continua lucrările de însămânţare în perioada optimă, pentru ca plantele să poată beneficia de resursele termice necesare parcurgerii integrale a proceselor de vernalizare şi călire.

Director Executiv Ştiinţific Meteorologie Operaţională, dr. Aurora BELL;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU.
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA.
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 878



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI