Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 iulie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Intervalul se va caracteriza, în general, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Temperaturile medii diurne ale aerului vor fi cuprinse între 18...28°C, cu 1...5°C peste mediile multianuale, pe aproape  întreg teritoriul ţării. Se prognozează ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Local vor fi condiţii de producere a grindinei. Cantităţile de precipitaţii vor fi, în general, apropiate de mediile climatologice în centrul şi nordul ţării şi nesemnificative din punct de vedere agricol, în restul zonelor de cultură.

Starea solului

În cultura de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În sudul, sud-estul şi estul ţării, local se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, potenţialul hidrotermic al aerului şi solului din această perioadă va fi în general favorabil pentru evoluţia normală a proceselor vegetative la culturile prăşitoare. Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense în zonele de câmpie din sudul, vestul şi estul ţării, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zilele în care temperaturile maxime din aer se vor situa frecvent peste limitele biologice critice (30...32°C) de rezistenţă a culturilor prăşitoare, se va produce fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază, uscarea parţială a acestora, precum şi forţări stadiale, îndeosebi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

Grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă se va afla la definitivarea maturităţii depline, continuându-se recoltarea. Totodată, pe unele suprafeţe agricole din jumătatea de sud a ţării se vor putea finaliza lucrările de recoltare. La culturile semănate tardiv se va semnala maturitatea în ceară (80-100%) şi deplină (10-60%), precum şi începutul recoltării. În funcţie de precocitatea hibridului, data semănatului şi agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge predominant fazele de apariţie a paniculului, înflorire şi mătăsire (10-100%). De asemenea, va fi posibilă declanşarea maturităţii în lapte (10-30%) la hibrizii extratimpurii şi timpurii, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a culturilor se va menţine în general bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile cu deficite de apă în sol.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 783֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI