Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-31 decembrie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal în majoritatea regiunilor şi posibil mai scăzut în sudul teritoriului agricol. Temperaturile medii diurne din aer se vor situa în general între -6...4°C, valori apropiate de normele climatologice.  Pe ansamblu, cantităţile de precipitaţii se vor încadra în limite normale pentru această perioadă în aproape toate zonele de cultură, iar local, în nord-vestul şi sud-vestul ţării, acestea vor putea fi sub mediile multianuale.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

Procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă se vor desfăşura mai lent, iar local vor fi posibile stagnări temporare în evoluţia proceselor vegetative, spre sfârşitul intervalului. În depresiunile din centrul şi nordul ţării, speciile de orz şi grâu de toamnă se vor afla predominant în starea de repaus biologic. Culturile înfiinţate în perioada optimă vor prezenta o stare de vegetaţie bună şi medie, iar la cele efectuate după 20 octombrie, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. În regiunile unde temperaturile minime ale aerului vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale culturilor de toamnă (-10...-15C) şi în absenţa unui strat protector de zapadă, va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări/arsuri ale vârfului frunzelor.  Orzul şi grâul de toamnă vor parcurge predominant fazele de răsărire (80-100%), apariţia frunzei a treia (30-100%) şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregii ţări.

Director Executiv, dr. Aurora BELL;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 24, 16-31 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 894֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI