Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 septembrie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval se va menţine un regim termic al aerului în general normal în majoritatea zonelor de cultură, cu valori medii diurne ce vor oscila între 9...20°C, apropiate de normalul perioadei. În zilele cele mai calde, temperaturile maxime din aer pot atinge şi chiar depăşi 30°C în zonele de câmpie din jumătatea sudică a ţării, iar în nopţile cele mai reci, minimele din aer pot scădea sub 5°C, în special în depresiunile nordice şi centrale.
În sol, la adâncimea de 5 cm, regimul termic mediu diurn va fi cuprins între 13...22°C în toate zonele de cultură, fiind optim pregătirii patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă (orz şi grâu), precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate în perioada optimă.

Pe ansamblu, se întrevăd cantităţi de precipitaţii normale în cea mai mare parte a ţării, exceptând zonele sudice şi sud-estice, unde acestea se vor putea situa sub mediile multianuale. De asemenea, ploile vor avea izolat caracter de aversă, fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului şi descărcări electrice.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm/ogor se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor agricole. Pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul şi estul ţării se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

Caracteristici fenologice

Datorită regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, procesele de coacere şi maturare ale culturilor prăşitoare (porumb şi floarea-soarelui) vor evolua în general normal în aproape toate regiunile agricole, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică din sudul, sud-estul şi estul ţării, ritmurile vegetative vor fi în continuare stânjenite, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu medie şi slabă.

Porumbul se va afla predominant la maturitatea ceară (70-100%) şi deplină (10-100%) la nivelul întregii ţări, continuându-se recoltarea la hibrizii timpurii pe majoritatea suprafeţelor agricole.

Pe terenurile agricole unde se menţin deficite ridicate de umiditate în sol, atât lucrările de pregătire a patului germinativ, cât şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) ale culturilor de orz şi grâu de toamnă se vor putea desfăşura cu dificultate, fiind necesare lucrări agricole suplimentare.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU.
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 18, 16-30 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 815



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI