Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-30 noiembrie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului normal pe aproape întreg teritoriul agricol şi posibil mai scăzut în Transilvania şi nordul Moldovei. Temperaturile medii diurne ale aerului vor fi cuprinse între -2...8°C, valori apropiate de normele climatologice. În zilele cele mai reci, local vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului superficial la sol. Se întrevăd cantităţi de precipitaţii apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia zonelor din centrul, vestul şi nord-vestul ţării, unde acestea vor putea fi excedentare.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Local în sud-estul teritoriului agricol se vor semnala deficite de apă în sol.

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol prognozat, procesele fiziologice ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, iar în depresiunile din nordul şi centrul ţării ritmurile de vegetaţie vor fi încetinite şi izolat chiar stagnate temporar.  În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge fazele de germinare (80-100%), răsărire (60-100%) şi înfrunzire (40-100%). Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din jumătatea de sud a ţării, care se vor afla în faza de înfrăţire (10-80%).

Director Executiv, dr. Aurora BELL;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 914֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI