Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 16-28 februarie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în acest interval regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra în limite normale (-4...4C), în cea mai mare parte a regiunilor agricole, posibil mai scăzute în depresiuni. Se întrevăd precipitaţii normale în majoritatea zonelor de cultură, iar în vest, centru şi nord se pot depăşi local mediile multianuale.

Starea solului

În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va menţine în limite optime şi apropiate de optim în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia unor areale din sud-estul şi estul ţării, unde conţinutul de umiditate din sol va înregistra valori satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice

În aceste condiţii, la speciile de toamnă va predomina starea de repaus biologic în cea mai mare parte a zonelor agricole ale ţării. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar în semănăturile efectuate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă. La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă şi bine adaptate la condiţiile de iernare se vor semnala în continuare fazele de apariţia frunzei a treia şi înfrăţire, iar culturile înfiinţate tardiv vor parcurge predominant fazele de răsărire şi formarea frunzei a treia (10-100%).

Recomandări de specialitate:
· Verificarea viabilităţii culturilor de toamnă.

Director Executiv, Dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, Dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COSCONEA, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 813



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI