Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 octombrie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în cea mai mare parte a teritoriului agricol şi uşor mai caldă în jumătatea de est a ţării. Regimul termic mediu diurn al aerului va fi cuprins pe ansamblu între 7...17°C, valori apropiate mediilor multianuale, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 9...15°C, în majoritatea zonelor de cultură, favorabile însămânţărilor la speciile de toamnă (orz şi grâu) şi proceselor de germinare-răsărire-înfrunzire.
Se prognozează cantităţi de precipitaţii care se vor încadra în general în limite normale, în aproape toate regiunile agricole şi uşor excedentare, în vestul şi nordul ţării.
Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă va prezenta în continuare valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor menţine în sud-estul şi sudul ţării.

Caracteristici fenologice

Pe fondul condiţiilor agrometeorologice prognozate, procesele de maturare la culturile prăşitoare, precum şi cele de creştere la culturile de toamnă semănate în epoca optimă vor avea o evoluţie normală, în majoritatea regiunilor şi uşor încetinite pe arealele cu deficite hidrice în sol, precum şi în zonele depresionare.
La porumb se vor extinde lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Pe ansamblu, condiţiile hidrotermice din aer şi sol vor fi favorabile continuării însămânţării cerealelor de toamnă (orz şi grâu) în epoca optimă, precum şi a parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinarea şi răsărirea), la cele deja înfiinţate, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Oana OPREA, Daniel ALEXANDRU.
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 839֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI