Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 noiembrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

În acest interval va predomina o vreme în general normală sub aspect termic la nivelul întregii ţări, cu valori medii diurne ale aerului ce vor fi cuprinse între 1...11°C.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra între 4...12°C, favorabilă pentru desfăşurarea fazelor de germinare, răsărire şi înfrunzire la culturile de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă.

Cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi pe ansamblu normale în majoritatea regiunilor, exceptând estul şi centrul ţării, unde acestea pot depăşi mediile multianuale.

Starea solului

Pe adâncimea de sol 0-20 cm, gradul de aprovizionare cu apă în cultura grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toate regiunile agricole, cu excepţia unor areale din vestul şi sud-estul ţării, unde se vor înregistra în continuare deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi, izolat, puternică).

Caracteristici fenologice

Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi sol favorabil, procesele vegetative ale culturilor de toamnă se vor desfăşura normal pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zonele depresionare, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, îndeosebi în zilele cele mai reci. Totodată, se vor putea finaliza însămânţările la grâul de toamnă, însă plantele nu vor fi suficient călite pentru a rezista tempera­turilor minime negative din anotimpul de iarnă, situate sub pragul minim de rezistenţă a plantelor (<0C).

În funcţie de data semănatului, condiţiile pedoclimatice şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant în fazele de germinare şi răsărire, precum şi apariţia frunzei a 3-a, în majoritatea zonelor de cultură. Spre sfârşitul intervalului, în culturile însămânţate în epoca optimă din sudul şi estul ţării, local, se va putea înregistra faza de înfrăţire. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se vor prezenta bună şi medie în semănăturile efectuate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv.

Recomandări de specialitate:

• Urgentarea şi chiar finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi a arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în perioada optimă.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare:  Daniel Alexandru, Dumitru Anghel, Rodica Tudor
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 944



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI