Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 iunie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme în general normală, în majoritatea zonelor de cultură, cu temperaturi medii diurne ale aerului cuprinse între 14...22°C, valori apropiate de mediile multianuale.  În general, cantităţile de precipitaţii vor fi normale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala în continuare în Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, sudul Moldovei.
În stratul de sol 0-20 cm, aprovizionarea cu apă în cultura de porumb se va menţine la valori optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în majoritatea zonelor de cultură, cu excepţia unor suprafeţe agricole din sud-estul şi estul ţării.

Caracteristici fenologice

Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi mai intense, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, starea de vegetaţie fiind în general medie şi bună. Cerealele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă vor înregistra predominant fazele de înspicare (70-100%) şi înflorire (10-100%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, culturile cele mai avansate fenologic se vor afla la maturitate în lapte (10-30%) pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării. Semănăturile tardive vor parcurge creşterea tulpinii (60-100%), şi apariţia fazelor de „burduf“ şi înspicare (10-40%). La cultura de porumb, în funcţie de precocitatea hibridului şi data semănatului, se vor semnala fazele de apariţie a frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzire (10-100%), pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Recomandări de specialitate:

- Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice/manuale) în culturile prăşitoare;
- Administrarea tratamentelor fitosanitare la culturile de toamnă;
- Aplicarea irigaţiilor în zonele cu deficite de umezeală în sol.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

Vizualizari: 852֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI