Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 iulie 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi medii diurne ale aerului cuprinse între 17...27°C, mai ridicate cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale. Sub aspect pluviometric, vor fi posibile ploi locale, în general sub formă de aversă dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului care, izolat, vor putea lua aspect de vijelie, precum şi de căderi de grindină. Din punct de vedere cantitativ, precipitaţiile se vor încadra în limite normale în nordul şi centrul ţării, iar în restul teritoriului agricol vor putea fi deficitare.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor neirigate de porumb pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi local extremă) se vor înregistra îndeosebi în sudul, sud-estul şi estul teritoriului agricol al ţării.

Caracteristici fenologice

În general, condiţiile agrometeorologice menţionate vor imprima culturilor de câmp ritmuri normale de desfăşurare a proceselor de dezvoltare şi maturare, în cea mai mare parte a arealelor agricole şi chiar intensificate pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în zilele călduroase, când temperaturile maxime ridicate din aer vor atinge şi depăşi pragul biologic critic de rezistenţă a plantelor (30...32°C), la speciile prăşitoare procesele vegetative vor fi stânjenite, îndeosebi pe terenurile cu deficite accentuate de apă în sol, producându-se ofilirea şi răsucirea temporară a aparatului foliar în orele amiezii, îngălbenirea şi uscarea prematură a frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

Porumbul semănat în epoca optimă îşi va definitiva faza de apariţie a paniculului (80-100) şi va parcurge fazele de înflorire şi mătăsire (10-100%). În culturile întârziate va predomina apariţia paniculului(10-80%). Starea de vegetaţie a plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile tardive şi pe arealele afectate de secetă pedologică.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010

Vizualizari: 857



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ionut -- (1-July-2010 )
Cu tot respectu dar Estul tarii NU cred ca la 1m apa pe suprafata solului(inundatii) se poate vorbi de deficit de apa la porumb, in gobrogea avem in sud (negru-voda) inregistrati 852 de litri pe metru patrat, starea de aprovizionare fiind foarte buna, asadar informatiile dumneavoastra sunt cel putin subiective

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI