Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 august 2010

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în centrul şi nordul ţării valorile termice vor fi apropiate de limitele normale. Mediile diurne ale temperaturii aerului se vor încadra în general între 17...28°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C. În general, cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de normele climatologice în special în zonele centrale şi nordice, iar în sudul şi sud-estul ţării se vor înregistra valori sub mediile multianuale. Sunt posibile ploi locale, cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, izolat cu aspect de vijelie. Totodată, vor fi condiţii de producere a grindinei.

Starea solului

Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm în cultura de porumb va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Izolat, pe suprafeţe restrânse din sudul teritoriului este posibil să se semnaleze deficite moderate de umiditate.

Caracteristici fenologice

Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp se vor desfăşura mai intens, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. De asemenea, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32°C), în zonele de câmpie, la culturile prăşitoare se vor semnala fenomene de ofilire temporară şi răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenirea frunzelor bazale, precum şi forţări stadiale.

În funcţie de data înfiinţării culturii şi de precocitatea hibridului, porumbul va parcurge fazele de înflorire şi mătăsire (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-80%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, în zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării va fi posibilă declanşarea maturităţii ceară (10-30%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se vor prezenta bună şi medie la culturile semănate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele tardive şi pe arealele agricole afectate de seceta pedologică.

Director Executiv, dr. Cornel SOCI;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 817֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI