Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Etiopia - Leagănul umanităţii şi tărâm al contrastelor (VIII)

Rememorez şi scriu despre Etiopia şi, ori de câte ori o fac, încerc să cred că a fost ceva predestinat să cunosc şi să văd la el acasă acest tărâm considerat leagănul umanităţii şi al religiei creştine.

Addis Abeba sau... „floarea nouă“ a Etiopiei

Oraşul a fost fondat în 1886 de Menelik II, învingătorul italienilor, la sugestia soţiei lui, împărăteasa Taitu. Atras de abundenţa vegetaţiei şi de clima blândă pentru o ţară africană (temperatura medie anuală fiind de 16ºC), împăratul a ales acest loc pentru o nouă capitală. Un alt împărat, Haile Selassie, a transformat oraşul într-un important centru al politicii internaţionale. În prezent, găzduieşte Uniunea Africană, succesoarea Organizaţiei Unităţii Africane, înfiinţată în 2002, care aspiră să se transforme într-o comunitate a statelor africane similară Uniunii Europene

„Floarea nouă“ - pentru că în traducere asta înseamnă Addis Abeba - este situată la poalele Muntelui Entoto, la o altitudine de circa 2.500 m – a treia capitală a lumii aflată la o asemenea altitudine după La Paz, capitala Boliviei (3.810m), şi Quito, capitala Ecuadorului (2.850m). Oraşul pare a arăta ca o metropolă europeană, dacă te limitezi la a vizita... inima urbei. Spun „pare“ pentru că şi aici contrastul dintre modern şi rusticul tribal e la el acasă poate mai evident ca oriunde. La doar câteva zeci de metri, alături de clădiri monumentale şi bule­varde largi, vezi simple colibe lipite cu lut şi acoperite cu paie, străzi pline de praf, oameni desculţi, mai ales copii alergând după turma de capre sau însoţind câte un măgăruş încărcat cu desagi. Ca mare oraş internaţional, Addis Abeba oferă o gamă largă de facilităţi hoteliere, de la cele specifice hotelurilor internaţionale de lux, la unele mai modeste. Hotelul Sheraton, de pildă, unde grupul nostru a fost cazat, oferă condiţii similare sau care chiar întrec multe din hotelurile de 4 şi 5 stele din Europa.

Legenda eucalipţilor din Adis

Menelik al II-lea, cel care a fondat oraşul, a fost la un moment dat decis să mute din nou capitala deoarece nu erau copaci, iar lemnul de foc era o mare problemă, transportul lui din munţi fiind dificil şi costisitor. Oraşul a fost salvat de un străin, se pare un francez, care i-a sugerat împăratului să planteze eucalipţi, arbori care, se ştie, cresc foarte repede. Eucaliptul a salvat oraşul, devenind astfel un simbol al ţinuturilor respective.

Strămoşii noştri, Lucy şi Ardi

Una dintre atracţiile turistice ale oraşului este Muzeul Naţional, care găzduieşte numeroase descoperiri arheologice şi istorice, dar şi cea mai veche fosilă umanoidă cunoscută sub numele de Lucy - denumirea locală „Dinknesh“, dată probabil de muzeografi, însemnând „tu eşti minunată“. Lucy, descoperită în 1974, este cea mai bine reconstituită fosilă umanoidă bipedă din lume, care a trăit acum 3,2 milioane de ani. Ardi, un schelet în vârstă de 4,4 milioane de ani, descoperit în anii '90, aparţine celui mai vechi strămoş comun al omului şi maimuţei, ce poate fi văzut tot în acest muzeu. Muzeul Etnologic aflat în campusul Universităţii din Addis Ababa păstrează în interiorul său resursele culturale şi istorice ale acestei ţări. Aici se află colecţii complete, care oferă în detaliu informaţii despre aproape toate grupurile tribale din Etiopia, prezentând astfel o vedere de ansamblu asupra istoriei, culturii şi tradiţiilor poporului etiopian. Colecţiile includ şi grupurile triburilor nomade, strămoşi ai omului cu mii de ani în urmă. Vizita la aceste muzee a fost doar o introducere în ceea ce a urmat să vedem de-a lungul călătoriei. Cu aşa o istorie nu se pot mândri prea multe popoare, iar modestia etiopienilor ar trebui să fie exemplu pentru cei care se cred în aceste vremuri stăpânii lumii. Dar despre alte locuri, obiceiuri şi peisaje întâlnite în Etiopia, în numărul următor.

Dr. Teofilia BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

GALERIE FOTO

Vizualizari: 1138



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI