Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL - Prindeţi-i pe pungaşi!

Curajul unuia dintre şefii inspectoratelor judeţene de poliţie de a porni ofensiva împotriva impostorilor din zona sa de lucru mai că mă determină să cred în şansele de a se putea face ordine cu cei puşi pe căpătuială pe seama avuţiei neamului din care fac parte. Sper însă ca pornirile domniei sale să nu fie o revanşă pentru ce nu i s-a dat sau pentru că nu a fost părtaş la vreo împărţeală.

Eliminând ipoteza, socotesc iniţiativa de bun augur. Câtă nevoie este de aşa ceva într-o ţară parcă a nimănui! Într-o ţară în care aleşii neamului, sub masca imunităţii de orice fel şi sub protecţia structurilor politice şi administrative din care fac parte sau pe care le slujesc la nevoie, continuă să-şi facă de cap în cel mai obraznic mod. Împart între ei până şi ultimul sfanţ, şurub şi palmă de pământ. Legea, special stufos concepută, nu e pentru ei, ci pentru… alegătorii lor. Concesionari, arendaşi ori proprietari de mari suprafeţe de terenuri continuă să se înfrupte – legal – din banii publici şi europeni, pe deasupra şi cu prioritate, cum aveam să aflu.

Unul dintre administratorii – aflat ascuns în spatele afacerii din cauza incompatibilităţii cu funcţia publică ocupată – a peste cinci mii de hectare de teren agricol undeva în vestul ţării, a primit – cu prioritate – peste douăzeci de miliarde lei doar eliberând mânerul drept al fotoliului ministerial de mâna ce avea să semneze numirea „ofertantului“ într-o importantă funcţie publică.

Un altul mai de prin sud, cu vechi state prin Parlamentul României, sfidând proaspăta lege a cercetării, încearcă să mai fure câteva mii de hectare de la un important institut de cercetare. Fotbalişti, comercianţi, afacerişti de toată mâna pătrund pe zeci de hectare aflate în proprietatea statului, în văzul tuturor, fără a li se arăta măcar obrazul. Importante suprafeţe din domeniul public se vând la preţuri de nimic unor indivizi doar pentru că au susţinut o formaţiune politică în alegeri şi promit c-o mai fac.

Imense suprafeţe cu soluri dintre cele mai fertile pe care alţii le-ar pune sub icoană au fost sufocate de betoanele miilor de case împrăştiate pe unde au nimerit proprietarii lor de peste noapte. Şi toate astea încurajate de legi imperfecte, elaborate nu pentru a ordona lucrurile, ci pentru a-i îmbogăţi pe cei care le-au conceput, pe deasupra şi pe şefii unor importante instituţii responsabile cu averea ţării. Nu pot uita spusele unui ADS-ist „de frunte“ care susţinea desfiinţarea staţiunilor de cercetare din zonele în care „ar trebui să se dezvolte afacerile imobiliare“.

Nu ştia insul ce înseamnă laboratoare, cercetare fundamentală şi aplicativă, fond genetic, bancă de gene etc. Socotea, poate, că a muta un laborator nu este cu nimic mai greu decât a muta o… maşină de gunoi, să spunem. Câtă incapacitate, indolenţă şi neprofesionalism! Ca să nu spun hoţie şi… goană după bani. Câtă pungăşie! Fie ca vrerea şefului de poliţie la care mă refeream să se împlinească acolo şi în toată ţara. E nevoie de curăţenie. De multă curăţenie. Dar pentru asta… prindeţi-i pe pungaşi!

BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.15, 1-15 AUGUST 2009

Vizualizari: 2265֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI