Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Politicul să trăiască!

Mărturisesc că n-am fost niciodată un mare admirator al clasei politice, al oamenilor politici, cu unele excepţii în faţa cărora mă înclin cu respect. Şi nici un nostalgic al vremurilor de până în ’90 nu sunt, deşi o bună parte din viaţă mi-am petrecut-o în acea perioadă cu bunele şi relele ei.

Însă absenteismul la votul din 7 iunie mi-a retrezit un sentiment de… repulsie faţă de viaţa politică din România. El reprezintă un serios avertisment adresat celor care „fac jocurile“ în ţară, adică politicienilor şi partidelor din care fac parte şi indirect grupurilor de interese ce eclipsează structurile politice şi administrative din mai toate judeţele. Aceşti „jucători“ au ştirbit în timp încrederea alegătorilor în tot ce ar trebui să guverneze, în litera legii, ţara.

N-am să intru în amănunte, pentru că exemple ce ar confirma cele de mai sus sunt atât de multe încât spaţiul tipografic n-ar fi suficient pentru a le detalia. Nu pot însă trece peste… spectacolul oferit cu prilejul „selecţiei“ cadrelor pentru conducerea structurilor descentralizate din teritoriu.

Sub masca aşa-ziselor „proiecte de management“ şi a „examenelor“ susţinute sub protecţia politicului au fost instalaţi în funcţii-cheie, în instituţii cu mari responsabilităţi oameni cu meserii şi specializări ce n-au nimic comun cu domeniul pe care urmează să-l păstorească: de la administratori de cimitire la agricultură, ginecologi la horticultură, petrolişti la zootehnie, finanţişti la spitale, poliţişti în industria procesatoare şi exemplele ar putea continua.

O situaţie faţă de care mai-marii lor (tot politic instalaţi în fotolii respectabile, fie vorba între noi) n-au avut nicio reacţie. Sunt obligaţii între grupuri, pe care şi le plătesc inclusiv prin posturi-cheie din care, fie o parte, fie alta mai pot „ciupi“ câte ceva. De, mai vin campanii electorale!

Mi-amintesc, trecând întâmplător prin zona în care se susţineau „examenele“ pentru ocuparea funcţiilor la care mă refeream, cum diverse personalităţi politice şi administrative ori şefi de partide de la judeţe intrau la Comisie cu listele preferaţilor lor. Nu conta calitatea, profesia. Important e să fie omul lor ascultător.

Şi uite aşa, oameni de calitate, buni profesionişti, cu experienţă managerială şi uneori şcoliţi cu bani publici au fost înlăturaţi fiindcă „nu-s ai noştri“ şi-atât.

Rău faceţi, stimaţi oameni politici! Aşa n-o să v-atrageţi simpatia alegătorilor şi nici nu veţi face să prospere ţara. Ci mai degrabă întreţineţi haosul la nivel naţional demult instalat. O degringoladă de nu mai ştie românul de unde să înceapă şi pe ce cale s-o apuce în ţara lui, care nici măcar nu-i mai aparţine.

Eliminaţi răul, dar puneţi „omul potrivit la locul potrivit“. Ce e bun păstraţi. Aşa veţi păstra şi încrederea celor care v-au trimis, pe liste ori nu, să-i conduceţi politic sau administrativ. Să nu spuneţi că ocupaţi un fotoliu pentru că aţi trecut un examen. Ştiţi cum e cu asta – şi ştim şi noi –: la concurs participă cine vrea şi câştigă cine trebuie. Politicul să trăiască! Pentru unii.

I.BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2256֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI