Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Păstorii lumii de carton

De o bună bucată de vreme, adică... de când ne-am vrut mai democraţi, dintre noi au apărut, mai întâi ici colo, apoi precum ciupercile după ploaie, tot mai mulţi inşi cu ifose de stăpâni a tot ce mişcă în jurul lor. Nu vă imaginaţi că noi, oamenii, nu ne aflăm printre cei ce... mişcă prin „ogrăzile“ indivizilor. Supuşi cum ne ştim, sigur, până începe a ne fierbe sângele prin vine, le ascultăm cu smerenie poruncile precum... o lume de carton. De ni se spune că luna-i soare, plecăm capul în semn de aprobare.

Ştiţi povestea celei mai mari tragedii din lumea animalelor? Se spune că undeva prin Alpii francezi, doi berbeci dintr-o turmă de oi, luptându-se poate pentru supremaţie printre mioare, au căzut într-o prăpastie. După ei s-a aruncat întreaga turmă.

De câte ori mi-e dat să văd liderii neamului luptându-se între ei pentru putere, până la urmă pentru obţinerea unei cât mai mari sfere de influenţă care să le ofere mai multă... legimitate, îmi vine în minte povestea cu berbecii şi turma de oi.

Se spune că puterea se obţine cu bani, deşi cred că pot fi şi alte căi pentru asta. Banii, evident, se fac sau ar trebui să se facă prin muncă. Mulţi chiar îi fac astfel, dar şi mai mulţi agonisesc pe seama muncii altora. Mai exact, furând din truda celor pe care şi-i consideră la picioare. Cu eleganţă, cu acte-n regulă – ştiţi şi povestea cu... legea ca o barieră! – nu se sfiesc să facă averi şi, pe deasupra, să mai pună şi la teşcherea atât cât să le-ajungă nu doar lor, ci multor generaţii dintre-ai lor.

Se mai spune că lumea, pentru a fi uşor de... manipulat, trebuie mai întâi s-o aduci în stare de sărăcie, să dezbini comunităţi şi să aţâţi spirite. Dictonul latin „divide et impera“ (împarte şi stăpâneşte) se dovedeşte a fi de actualitate şi azi. Politicul, din ale cărei izvoare „curg“ cei mai mulţi dintre indivizii la care fac referire, pare să susţină astfel de „întreprinzători“. O fi având vreun interes? Întreb şi eu.

Iniţiativele lansate recent privind revizuirea legii fundamentale şi reorganizarea administrativă par, spun unele voci, a face parte dintr-un alt scenariu, asemănător multor altora, menit a distrage atenţia de la problemele poate mult mai grave cu care ţara se confruntă şi care grevează asupra stării naţiunii. Trecând însă peste astfel de prejudecăţi, revizuirea poate că este necesară, nu de alta, dar mai trebuie de văzut, printre altele, cam cum se mai traduce juridic cuvântul, se pare de mult uitat, „ilicit“. De, trăim într-o ţară democrată!

Despre regionalizare numai de bine, dar dacă tot se vrea făcută, după cum se zice, pentru binele românilor, poate că ar trebui mai întâi ei întrebaţi prin care judeţ ar mai vrea să locuiască. Nu de alta, dar mai marii trebuie să priceapă că nu păstoresc o lume de carton. Românii au încă sânge de român şi mai sunt şi la ei acasă. 

Ion BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.13, 1-15 IULIE 2011

Vizualizari: 5300֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (1-July-2011 )
Incontestabil românii mai au sânge de român,şi desigur mai sunt la ai acasă, dar mie şi cred că multor alţi concetăţeni ai mei, de multe ori ne vine să strigăm spre cer, precum Mântuitorul pe cruce, Doamne Dumnezeul meu de ce m-ai părăsit

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI