Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Lumea, tot mai numeroasă şi flămândă

O recentă călătorie într-o ţară africană a reuşit să-mi consolideze percepţia oarecum conturată în timp faţă de politicile agricole globale. N-am putut niciodată înţelege de ce există atâta ignoranţă la nivel mondial faţă de asigurarea securităţii alimentare pentru omenire despre a cărei criză se vorbeşte încă de prin anii ’70. În periplul la care făceam referire, mă întrebam de ce nu se întreprinde mai mult pentru a determina ţările africane, al căror potenţial agricol este insuficient exploatat, să aibe o politică de autosusţinere din punct de vedere alimentar? De ce sunt lăsaţi să lucreze pământul cu cele mai rudimentare mijloace şi nu se investeşte în tehnologii moderne? Există oare la mijloc interese ale unor state de a genera conflicte globale sau de a avea sub control anumite guverne?

Sunt întrebări care mă îndeamnă să militez pentru ca agricultura să devină o prioritate internaţională, iar securitatea alimentară să beneficieze cât mai urgent de o strategie globală. Existenţa ei poate îi va trezi la realitate şi pe politicienii români pentru care agricultura n-a fost niciodată prioritate naţională. Cum altfel am putea aprecia o astfel de politică ce permite să lăsăm nelucrate vreo trei milioane ha de teren arabil şi să scoatem din circuitul agricol, fără niciun discernământ, alte sute de mii pentru tot felul de proiecte fanteziste ale unora cu bani mulţi? Actuala criză economică din România e combătută prin reducerea veniturilor salariaţilor şi creşterea taxelor, determinându-i pe cei mai mulţi să apeleze la sintagma „decât să munceşti degeaba, mai bine să stai degeaba”.

Pentru criza alimentară care se prefigurează în perioada următoare oare la ce soluţii vor apela guvernanţii noştri? Probabil se va legifera să mâncăm o dată la trei zile sau cine ştie ce alte soluţii la fel de aberante se mai pot inventa... Mă încearcă un gust amar când spun asta, dar nici nu pot să accept la infinit ignoranţa perpetuă a decidenţilor faţă de agricultură şi securitatea alimentară a naţiunii. Deşi s-a demonstrat că o creştere în agricultură elimină sărăcia şi combate criza economică de două ori mai repede decât creşterile din orice alt sector, nimeni nu vine cu soluţii. Poate dacă fiecare dintre noi ar trebui să semene, să recolteze, chiar să prepare pâinea cea de toate zilele aşa cum trebuie s-o facă aproximativ 60% din populaţia Africii, am avea o altă atitudine faţă de politicile agricole naţionale şi faţă de cei care au grijă să ne asigure hrana de cel puţin trei ori pe zi.  Dar actuala stare de lucruri ce continuă să chinuie milioane de oameni mă determină să-mi pun o întrebare la care încă nu-i găsesc răspuns. Oare ce va putea să facă în viitor o lume tot mai numeroasă şi mai flămândă?  Poate dumneavoastră, cititorii mei, îl veţi găsi.

Ion Banu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 5873֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdaleana -- (9-December-2010 )
Aveţi dreptate!Criza de la noi este comb.cu o strategie f.orig.prin red. venit pop., creşterea imp. şi taxelor. Da!există grupări secrete, interesate de generarea de confl.globale şi de a avea sub contr.guverne de cozi de topor, sub contr. Mă antrenez deja de a mânca, cât mai rar, puţin şi mai ales ieftin(cu multe, multe E-uri asurtate).Negăsind altă soluţie, recomand tuturor acest lucru!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI