Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL - Feriţi-vă de diletanţi!

Asist, aş zice neputincios, la neliniştitoarea involuţie în care se află mass-media din ţara noastră, invadată tot mai mult de jurnalişti diletanţi sau care aleargă după senzaţional de dragul ratingului.

De la apariţii uneori ridicole prin neprofesionalismul de care dau dovadă cei care-şi dau cu părerea despre un domeniu sau altul, la furturi de branduri pentru care unii au muncit zeci de ani sau trusturi întregi de presă ce impun exprimarea partizană în funcţie de interesele politice sau economice, cam acesta e peisajul care reprezintă jurnalismul românesc al zilelor noastre.

Sigur veţi gândi că diletantismul se manifestă în toate domeniile vieţii sociale într-o vreme când ar trebui să se acorde importanţă specialistului şi specializării. Aşa este, însă branşa jurnaliştilor ar trebui să fie model pentru cei din jur, pentru că ei sunt formatorii de opinie pentru aproape tot ce se întâmplă în fiecare zi.

Sunt nevoit să apelez din nou la ceea ce am văzut şi auzit de la jurnaliştii din alte ţări pe care am avut prilejul să-i cunosc în deplasările mele. N-am să uit cu câtă mândrie un jurnalist ungur arăta tuturor diploma pe care o obţinuse la un curs de instruire la Facultatea de Medicină Veterinară atunci când gripa aviară bântuia prin ţările Europei, diplomă ce-i oferea dreptul să vorbească ca o persoană avizată despre activitatea serviciilor veterinare.

Instruirea jurnaliştilor pe diferite domenii, îndeosebi a celor din presa de specialitate, a devenit o necesitate. Asta deoarece se simte lipsa de profesionalism şi de documentare atunci când sunt abordate anumite domenii. Adevărul este că autorităţile publice ar trebui să condiţioneze acreditarea mass-media cu prioritate pentru cei care participă la astfel de instruiri spre a evita transmiterea unor informaţii distorsionate sau interpretate după fantezia fiecăruia.

Mă chinuie gândul că pentru omul de la ţară ceea ce citeşte în revistă, aude la radio sau vede la televizor reprezintă un fel de ghid pentru tot ce are de făcut, iar noi, jurnaliştii, îl amăgim şi manipulăm, în funcţie de un interes sau altul. În plus, mai avem şi pretenţia să fim trataţi ca nişte eroi sau mentori care, vezi doamne, facem eforturi supraomeneşti pentru a le aduce informaţii.

Sunt importante sentimentele generate la nivelul opiniei publice, mai ales în situaţii de criză, iar informaţiile transmise trebuie să menţină încrederea în autorităţi şi chiar în mass-media. Acest lucru se obţine dacă jurnaliştii se documentează, verifică şi actualizează cu seriozitate tot ce fac.

Cât priveşte colegii de breaslă din presa care se ocupă de agricultură şi de spaţiul rural în general, mărturisesc că nu mă simt confortabil alături de unii care, rupţi de realitate, se lansează în comentarii şi interpretări fanteziste ori de câte ori li se oferă ocazia, considerând că ar fi necesară o reformă pe care, dacă nu o vom iniţia noi înşine, o vor face probabil beneficiarii noştri care ştiu a cerne grâul de neghină.

Ing. Ion BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.17, 1-15 SEPTEMBRIE 2009

Vizualizari: 2542



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI