Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL
Destinaţie de vacanţă

Este vară, este vacanţă şi te întrebi: unde îmi pot găsi un strop de linişte, soare, apă şi locuri pe care nu le-am mai văzut? În ţară. E minunat, e aproape, e a noastră, e frumoasă, poate mai frumoasă decât multe altele prin ce ne-a oferit natura de milenii. Dar unde?

Mai peste tot, pe lângă frumuseţile naturale sau până la ele, să ajungi este o adevărată aventură: drumuri desfundate, localităţi pe traseu de mai să crezi că sunt gropi de gunoi ori tărâmuri părăsite.

Mi-a fost dat să pot cutreiera ţara, Europa şi lumea, asemenea multor semeni de-ai mei. Dar, oricât de bine ai găsi pe unde umbli, parcă nicăieri nu-i mai bine decât acasă. Fără îndoială, nu spun o noutate. Puţini sunt cei care se rup de baştină pentru totdeauna. De ce o fac? Nu-i treaba mea. Fiecare trebuie să aibă un motiv şi, pe deasupra, puterea de a o face.

Te duci, împins de nevoi ori din dorinţa de a vedea ce mai e şi pe la alţii şi revii. La întoarcere te întrebi de unde ai plecat şi unde ai revenit. Ai plecat de-acasă, unde ţi-e cel mai drag, şi te-ai întors parcă într-o altă lume.

Recent am avut, pentru a nu ştiu câta oară, senzaţia că n-am revenit acasă. După ce vezi lume ordonată, liniştită şi curată, pământ bine şi îngrijit lucrat, e greu să te obişnuieşti cu ce găseşti în propria ţară. În afară de câmpuri pline de vegetaţie sălbatică, sate şi case cu bălăriile până-n geam, nu vezi mare lucru. Doar de ai curajul să apuci pe vreo cărăruie către vreun punct turistic să mai poţi vedea ceva, în afară de gropi.

Cam asta este imaginea României şi a turismului românesc, parcă mai pregnantă atunci când vii din altă parte.

Sigur, imaginea este una generală, pentru că sunt şi locuri în care mergi cu plăcere, localităţi în care ţi-e drag să intri, cu oameni gospodari, dar mai întâi cu un edil-exemplu.

Nu sunt din cei care aşteaptă să le vină cineva „cu bani“, care să le facă treaba, aşa cum recent am întâlnit pe undeva prin nordul Maramureşului, una dintre zonele cele mai frumoase ale ţării în care, din păcate, trebuie să ai mult curaj să intri cu o maşină. Locuri cu o bogăţie naturală şi turistică uriaşă, dar insuficient valorificată, „graţie“ celor care păstoresc aceste locuri.

Doar brandul unor aşezări şi zone mai atrage vizitatorii. Cât despre aleşi…
Despre Litoral şi Deltă, alte locuri minunate altădată, ce să mai spun? Gunoaie, manele de-ţi dârdâie rărunchii, servire deplorabilă la preţuri de şapte stele şi, pe deasupra, un drum infernal.

Aşa stând lucrurile, te întrebi: ce destinaţie de vacanţă să alegi? Bulgaria, Grecia, Coasta de Azur sau multe alte locuri minunate din lume, ori România, cu riscurile de rigoare?

Eu am ales. Faceţi-o şi dumneavoastră, stimaţi cititori. Până la urmă, e frumos acolo unde îţi place. Acolo unde te simţi minunat.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.16, 16-31 AUGUST 2009

Vizualizari: 1974֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI