Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

EDITORIAL
De la vorbă pân’ la faptă

Urmăresc uneori – chiar aşa, uneori, fiindcă deja m-a obosit amalgamul de vorbe destinate mai degrabă a umple spaţiile de emisie ale atâtor... posturi de radio şi televiziune decât să rezolve problemele acute ale economiei şi societăţii – urmăresc spuneam, asemeni multora dintre noi, câte sunt debitate pe unitatea de timp de cei mai mulţi politicieni care ne conduc de vreo douăzeci de ani încoace. Dacă punem în balanţă volumul declaraţiilor şi ceea ce ar fi trebuit făcut, te îngrozeşti când vezi câtă distanţă e... de la vorbă pân’ la faptă.

Ar fi inutil un bilanţ a ceea ce s-a spus şi făcut în toată această perioadă. Rezultatul ar fi dezamăgitor. Dar nici nu putem trece cu vederea minciuna pavoazată cu hainele democraţiei în spatele căreia au fost permise atâtea fărădelegi. De cele mai multe ori totul e mascat cu declaraţii menite să scoată în evidenţă „bunele intenţii“ şi „corectitudinea“ faptelor săvârşite în interesul tuturor românilor.

Dar se pare că am devenit imuni la tot ceea ce se petrece în jurul nostru, iar letargia în care am intrat urmare unei politici diversioniste nu ne mai permite să-i aducem în faţă pe cei care acolo unde se află fac mai mult decât toţi „vorbăreţii“ la un loc.

Ascultam cu ceva vreme în urmă o emisiune la radio unde interlocutorul încerca să propună câteva măsuri de relansare a agriculturii, propuneri prin care această ramură a economiei ar putea să devină salvatoarea României, cel puţin în contextul crizei economice mondiale actuale.

Mă doare sufletul când văd că soluţii venite de la oameni care fac ceva concret ce ar putea să salveze în al doisprezecelea ceas ceva de care avem absolută nevoie, rămân doar înregistrate pe bandă.

E timpul să trecem la fapte, să ne ocupăm cu toţii de viitorul nostru şi al urmaşilor noştri şi nu să aşteptăm pe alţii să ne spună ce e bine de făcut. Mai mult ca sigur o fac, în primul rând, în interesul lor.

Cred că ar trebui să înlocuim talkshow-urile cu exemple concrete de oameni care au reuşit să facă ceva cu ajutorul minţii lor. E timpul să ne gândim şi la ziua de mâine, să trecem, în fine, de la acţiuni pompieristice la strategii pe termen mediu şi lung în toate ramurile economiei.

E vremea, aşadar, să punem la treabă minţile luminate ale românilor care de cele mai multe ori au fost marginalizaţi, siliţi să ia drumul pribegiei pentru că unii dintre cei la care mă refeream mai înainte au crezut că le „ştiu“ pe toate şi nu au nevoie de cercetători şi specialişti, de pildă. Ar trebui să facem totul să reimportăm materia cenuşie risipită pe aiurea. Şi mai ales s-o folosim pe cea pe care încă o mai avem aici, acasă. Să facem astfel încât drumul de la vorbă pân’ la faptă să fie cât mai scurt.

I. BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 2381֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI