Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Criza de conştiinţă

O recentă discuție cu un coleg de breaslă mi-a trezit un interes aparte pentru o anumită categorie de indivizi a căror atitudine față de responsabilitățile pe care le au și, mai cu seamă, față de cei cu care ar trebui să facă echipă, este mai mult decât dăunătoare. Pe deasupra, inșii la care încerc să fac referire, mai au și pornirea bolnăvicioasă de a genera tensiuni interumane ce ajung până la a altera atmosfere de lucru sau prietenii de-o viață. Porniri diabolice uneori cu consecințe grave în plan economic, administrativ și, nu în ultimul rând, organizatoric.

Revenind mai la ale noastre, adică în zona ce ne asigură existența pe pământul ăsta frământat de-atâtea rele, mă tot gândesc la câte sunt de pus în locul a ce s-a stricat, dărâmat și vândut pe mai nimic în cei douăzeci și ceva de ani.

Speranțe în măsuri guvernamentale care să repună lucrurile pe adevăratul lor făgaș nu prea există. Bani? Nu prea mai rămân și pentru agricultură. Soluția? Inițiativa agricultorilor, singurii care știu ce trebuie făcut și cu ce resurse. Sunt oameni de bună credință, mulți la număr, buni profesioniști, cu personalitate și verticalitate de neclintit, capabili să pună lucrurile în mișcare. Mai trebuie doar voință în a-și uni eforturile pentru a avea forța necesară penetrării îndărătniciei politice de a acorda atenția cuvenită sectorului cu care se laudă doar atunci când își aduce aportul la PIB-ul țării.

Am avut prilejul în timp să întâlnesc lideri ai fermierilor din multe țări ale lumii. Cel mai proaspăt exemplu pe care încă îl am în minte este cel al Asociației fermierilor din Germania. Când președintele respectivei organizații își revendică anumite drepturi în numele agricultorilor, miniștrii din țara respectivă se întreabă dacă trebuie să mai rămână în fotoliile lor calde în condițiile în care nu le pot satisface vreuna din doleanțe. La rându-mi, mă tot întreb de vreo câțiva ani, pe când o organizație puternică și în România capabilă să impună puncte de vedere? Și pe când un guvern capabil să „intre-n ton cu muzica“?

De mai mulți ani politicieni aleși „pe sprânceană“ la diferite niveluri nădușesc construind programe, strategii pentru diferite sectoare și perioade cu care partidele se laudă în campaniile electorale sau cu prilejul unor dezbateri. Nimic n-am văzut pus în practică din toate cele despre care se vorbește. Voința politică, directivele Înaltei Porți de la Bruxeles sunt invocate atunci când responsabilii trebuie să-și motiveze neîmplinirile, mascând astfel nepriceperea, neștiința... N-aș vrea să cred că poate exista și rea credință. Mai degrabă o... criză de conștiință.

Avem acum un guvern proaspăt. La propriu și la figurat. Sper să se ancoreze suficient de repede și bine în realitățile din lumea în fruntea căreia se află. Și să se „lepede de cele rele“. Altfel... soarta nu le va surâde. Asemenea altora.

Ion Banu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 4, 16-29 FEBRUARIE 2012

Vizualizari: 5683


֩ Comentarii

 
֠ 1.     chirila -- (16-February-2012 )
COMASAREA TERENURILOR degeaba se incearca comasarea terenurilor nu se va reusi niciodata,aici suntem in Romania nu in germania,umbla tot felul de persoane sa adune,pana acum cand nu sa dat bani de la apia nu umblau acum ia prins pe toti febra pamantului.pamantul se munceste din dragoste,nu pentru bani,toti samsarii sau apucat de adunat.ar trebui data o lege ,daca nu ai un parc de utilaje performant nu poti arenda pamant un numar minim de tractoare si combine cu o putere mare,daca e sa facem comasare si sa nu ne batem joc de pamant ori il lucram cu utilaje(vezi agriaffairs agritehnica)

֠ 2.     Maria Serban -- (20-February-2012 )
In fiecare sat exista persoane pricepute in a administra pamantul si a pune bazele unei asociatii sanatoase.Trebuie gasiti acesti oameni seriosi si invatati ce sa faca, ajutati, sprijiniti in interes colectiv nu doar pentru avantaje personale.Camera agricola, primaria, satenii isi pot da mana.Mai sunt romani cinstiti in tara asta si putem si noi face ceea ce au facut nemtii,.Ramane sa VREM

֠ 3.     Alexander leg. aVa Macedonica -- (21-February-2012 )
Comasarea terenurilor este o actiune de ruinare si deposedare a micilor proprietari de teren. De catre cine ? De marii latifundiari,au ajuns sa detina terenuri de ordinul zecilor de mii de hectare,de samsari si de alti"binevoitori"In Japonia cele mai mari proprietati funciare au 30 ha si cultiva grau restul au 2-3 ha,este aceasta tara nedezvoltata?Sunt multi japonezi care isi lucreaza micile parcele...,dar concureaza marile companii!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI