Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - Ai educaţie, ai valoare?

Un înţelept filozof chinez spunea că „natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte“. Cât adevăr şi câtă profunzime în aceste cuvinte! Dacă am ţine seama de ele, atunci am înţelege că educaţia înseamnă valoare, cultură generală, rafinament, eleganţă şi nu ceea ce întâlnim în jurul nostru de la o vreme încoace, nişte pseudomodele pentru care doar banii contează.

Mă întreb, cei ce păşesc zilele acestea pragul şcolilor înţeleg de ce şi la ce le foloseşte ceea ce învaţă? Mă tem că nu, de vreme ce pentru mulţi dintre ei şcoala... le cam încurcă programul mai cu seamă la vârsta adolescenţei. Oare de ce nu i-or înţelege profesorii aştia „sărăntoci“? Că de, ei au alte priorităţi şi că a deveni un om educat nu e neapărat ţelul lor. Cam aşa cred că se întreabă, din păcate chiar şi mulţi dintre părinţi ce-şi văd odraslele victorioase în viaţă fără a fi nevoie de prea multă carte.

Iată că guvernanţii de data aceasta au luat, în fine, măsura de a face din evaluarea cunoştinţelor o acţiune de natură a scoate în evidenţă calitatea învăţământului românesc, a educaţiei tinerelor generaţii ce s-a dovedit, după cum ştim deja, precară.

De multe ori, mi-am răscolit mintea încercând să aflu cine greşeşte mai mult? Părinţii, mulţi dintre ei îmbogăţiţi peste noapte, care înţeleg să participe la educaţia copiilor lor doar prin a le oferi totul fără a le monitoriza ,,cărările“ şi, mai ales, drumul spre şcoală, sau noi fiindcă acceptăm să primim firimiturile rămase de la cei pe care îi „protejăm“?!

Dacă exigenţa la examene în acest an a fost punctul forte al decidenţilor din învăţământ, statutul şi poziţia socială a cadrelor didactice mă îngrijorează din ce în ce mai mult. Nu poţi să ceri performanţă de la profesori frustraţi şi fără o minimă motivaţie, a căror muncă în loc să fie recompensată ca atare a ajuns motiv de glume proaste. Am văzut profesori stânjeniţi de faptul că în prima zi de şcoală nu au avut de unde să îmbrace un costum nou sau care au ajuns să împrumute cravata de la vreo rudă mai pricopsită.

E aproape de necrezut cât de contorsionată e astăzi scara valorilor. Mai rău decât suntem acum, nu văd cum am putea fi. In acest peisaj, oamenii care vor să studieze sau să muncească sunt consideraţi ciudaţi sau fraieri şi sunt de cele mai multe ori marginalizaţi sau ignoraţi.

E inadmisibil să se vorbească de salarii de zeci de mii de euro pentru unii bugetari, iar un profesor să fie plătit la nivelul unui muncitor necalificat. Şi atunci cui să-i ceri exigenţă şi dăruire? Unui profesor cu grija zilei de mâine, sau care nu are cu ce-şi cumpăra o carte?

Cred că e momentul să ne întrebăm unde vrem să ajungem, iar pentru a avea o scară a valorilor reală e nevoie de echilibru şi dreptate, de răsplata echitabilă a muncii fiecăruia şi de motivaţia simplă că valoarea omului se măsoară prin educaţie şi nu prin monedă.

Ion Banu
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

Vizualizari: 5507



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Valeriu -- (16-September-2011 )
In zilele noastre nu mai este nevoie de oameni destepti, din contra sunt la mare cautare incultii, cei lipsiti de educatie, fara prea multa carte si care te sfideaza spunandu-ti ca la ce-ti trebuie sa inveti atat ca ei ocupa posturi in institutii publice avand doar 10 clase!

֠ 2.     Alexandru -- (16-September-2011 )
Sunt de acord cu Valeriu,am auzit din surse sigure ca la o Directie Agricola, secretara are 10 clase!!!!!!!!

֠ 3.     Lucian Melut -- (16-September-2011 )
Buna ziua! Felicitari pentru acest numar al revistei si mai ales pentru acest profund articol. Invatati, invatati, invatati - aceasta era deviza lui Lenin si a stat la baza educatiei multor generatii, fiind un model bun de urmat. Astazi Lenin nu mai e in viata.....si nici zicala Sa dam Cezarului ce e al Cezarului, nu mai are valoare. Reciproca e ca nu avem un Cezar sa ii dam ce i se cuvine.

֠ 4.     zlate nicolae -- (17-September-2011 )
in invantamantul romanesc trebuie sa se institue principiul:disciplina si responsabilitate. copilul de la gradinita si pana la bacalaureat sa -si desfasoare activitatea in disciplina si responsabilitate. educatoarele, invatatoriisi profesoriitrebuie sa practice acelas principiu de disciplina si responsabilitate parintii,vecinii dar si membrii comunitatii sa se manifeste in acelas fel cu copii daca vrem ca invatamantul sa fie motorul dezvoltarii societatii

֠ 5.     Maneanu Varvara Magdalena -- (19-September-2011 )
Ierarhia valorilor este atât de contorsionată, încât o analiză temeinică trebuie efectuată pe mai multe paliere. Rezumând:îmbogăţitul peste noapte, sfidează pe bietul profesor, cu 25 % tăiaţi din salariu, sau debutantul care mai ia bani de la părinţi, iar elevul cu asemenea părinte consideră că prof. este un prost dacă nu s-a ridicat la performanţa lui mămica şi tăticul. Acesta este cercul vicios în care ne învârtim, iar idealu de existenţă şi devenire în mil. 3 este cum să câştigi bani şi să trăieşti cu uşurica.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI