Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

EDITORIAL - ADEVĂRUL? O MINCIUNĂ!

Oricât efort am încercat să fac pentru a înţelege logica decidenţilor faţă de proiectele de reorganizare, restructurare, descentralizare etc., etc., nu reuşesc să-i dau de cap. Poate pricep eu mai greu? Să vedem!

Recentele declaraţii date de... cei mai puternici oameni în stat fac trimitere, printre altele, la necesitatea „subţierii“ structurilor guvernamentale la nivel de judeţ, gen agenţii, care „sufocă bietul cetăţean“. Asta, zic, nu e rău, ba chiar deloc dacă mă gândesc la câte sunt şi câte nu-şi justifică existenţa, mai cu seamă într-un stat cu probleme financiare precum România. Dar, mă întreb, de ce abia acum se gândeşte la eficienţa acestor structuri şi nu înainte de a masacra, pur şi simplu, sistemul sanitar, de pildă, atât de necesar pentru un popor predispus, din cauza şi a nivelului de trai, la a fi din ce în ce mai bolnav? N-am înţeles!

Despre reorganizare? N-aş vrea să intru în rândul atâtor... comentatori ce nu fac decât să irosească timpul celor ce-i urmăresc. Îmi permit să spun doar că demult guvernele ar fi trebuit să gândească o structură la nivel naţional şi teritorial cât mai suplă, flexibilă şi eficientă.

Mi-amintesc unele declaraţii de-acum mai mulţi ani care susţineau necesitatea înfiinţării  diverselor structuri – ministere, agenţii, consilii etc., apoi modul cum se construiau organigramele astfel încât să încapă şi cine trebuie, felul în care se făceau angajările şi cum erau prinşi angajaţii în grilele de salarizare. Iată că viaţa a demonstrat cât de prost a fost guvernată ţara, cel puţin în anumite perioade. Adevărul de atunci se dovedeşte o minciună azi.

Revenind la... mai ale noastre, nu pot să nu iau în seamă problemele agricultorilor, mereu altele, parcă intenţionat create de cineva. Mai exact, după ce unele sunt eliminate, trebuie să apară altele în loc. Mă gândesc la iniţiativa unora, pe care n-aş vrea să-i calific în vreun fel - au făcut-o agricultorii înşişi cu destul de multă fermitate - de a impune instalarea de cântare la capătul a mii de parcele şi tarlale pentru a monitoriza producţia agricolă.

Noroc cu cele câteva capete luminate de la agricultură şi dintre agricultori care au... estompat din efectele acestei decizii. Spun estompat pentru că încă mai sunt indivizi din partea unor structuri care „fac legea“ în teren. De pildă, cer bon de cântar electronic pentru mijloacele de transport care ies din câmp, deşi la Bucureşti s-a hotărât altceva. Să spun iarăşi că adevărul de la capitală se dovedeşte a fi minciună în teren? Nu cred că greşesc prea tare, nu?

Şi ar mai fi şi altele, precum taxarea inversă pentru unele produse agricole, situaţie care iarăşi va crea probleme agricultorilor în recuperarea TVA-ului, mai ales în condiţiile în care cei care trebuie să verifice documente în firme sunt tot mai puţini acum, după disponibilizările de la finanţe. Şi uite aşa, problemele agricultorilor parcă nu se termină niciodată. Să sperăm în mai bine? Pentru sănătatea noastră este necesar.

Ion BANU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

Vizualizari: 5469



֩ Comentarii

 
֠ 1.     patriot -- (16-July-2011 )
Domnule Banu, aveti dreptate dar totusi se intampla ceva bun, mai bun decat pana acum cand productia era vanduta la 1/2 din pretul de productie la nenumarat samasari care erau in directa legatura cu procesatorii. Eu considerr ca bolovanul a fost urnit si urmeaza sa fie rostogolit. Eu am fost unul din sustinatorii cu argumente ale taxarii inverse si ma bucur de rezultat. Pentru prima data in ultimii zece ani am reusit sa vand productia la un pret corect si cu acte. Pana acum vindeam la negru si faceam acte fictive pt. scadea din gestiune. Sa speram la mai bine.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI