Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dunărea nu va mai înghiţi pământ românesc

• ANIF a finalizat consolidarea digului în zona Olteniţa-Surlari-Dorobanţu

An după an, Dunărea a săpat adânc în malul românesc, uneori până la 300 de metri. Ea a atacat digul de apărare împotriva inundaţiilor, pe care l-a ciuruit pur şi simplu. Începând din anul 1975, malul s-a apropiat de digul construit cu 50 de ani în urmă la distanţe de 2-3 m până la 40 cm. În plus, în unele secţiuni malul a pătruns în dig, producând prăbuşirea taluzului exterior până la coronament.

Acest fenomen a apărut în aval de Olteniţa, unde fluviul are un cot, iar apa bate numai în malul românesc. Aici a intervenit Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), executând o lucrare faraonică, cum s-ar spune. Malul a fost fortificat cu 500.000 de tone de piatră – granit şi calcaroasă – aduse cu barjele, pe apă. Adică tot cam câtă piatră s-a folosit la o piramidă de mici dimensiuni!

În cinci luni, cât altădată în cinci ani!

Digul refăcut a fost recepţionat în toamna trecută. Tronsonul are o lungime de 3 km şi o lăţime de până la 30 de metri. Se află între kilometrii 422 şi 426 şi face parte din digul longitudinal, de aproximativ 30 km (km 432+000 şi 402+000), care apără împotriva inundaţiilor o suprafaţă de 15.030 de hectare.

Valoarea de investiţie s-a ridicat la 15 milioane de euro, bani proveniţi mai ales din fonduri SAPARD. Lucrarea a fost executată într-o perioadă foarte scurtă de timp, de numai cinci luni. „Această lucrare este de mare importanţă, având în vedere rolul digului în eliminarea efectelor negative, atunci când debitul mare al Dunării ameninţă inundarea terenurilor agricole şi chiar a oraşului Olteniţa“ – afirmă Nicolae Mărăcine, directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare.

Fonduri mari pentru investiţii

Investiţiile derulate de ANIF în ultimul timp s-au ridicat la 44 milioane de euro. Ele au fost realizate din fonduri europene (pentru 24 de investiţii) şi aproximativ 200 milioane de lei din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Dintre lucrările finalizate în 2008 amintim şi Sistemul de irigaţii Sadova-Corabia. Aici se află cea mai mare staţie de pompare din sud-vestul ţării, care asigură până la 200.000 de metri cubi pe oră de apă pentru irigaţii.

Peste un miliard, în anii următori

Planul de investiţii al ANIF, în perioada 2009-2012, anticipează cheltuieli care ajung la 1.129.514.000 de lei, din care peste 253 milioane de lei în 2009 şi 294 de milioane de lei în 2012. Una dintre lucrările mari se referă la refacerea digului ce apără Insula Mare a Brăilei. Investiţiile vizează lucrări hidroameliorative de toate categoriile. În atenţia Administraţiei se află bazinele râurilor Criş, Someş, Tisa, Mureş, Olt, Mureş sau al fluviului Dunărea. Nu sunt neglijate nici zonele critice din Dobrogea, Moldova şi Muntenia. Cele mai multe lucrări constau în reabilitarea şi modernizarea vechilor staţii de pompare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 681֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI