Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dumitru... Sau Dimitrie

Petrecere şi veselie în casele a cel puţin 350.000 de români, care îşi sărbătoresc două zile de onomastică: sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir şi sfântul Dumitru cel nou din Basarabi. Probabil că petrecăreţii sunt destul de avantajaţi, cu două zile în care se pot distra cu cei dragi. Şi, ajunşi aici cu toţii, nu mai e cale de privit înapoi, spre vară. Gata, vine, de acum, iarna...

S-a dus căldura, vine frigul

Despre 26 octombrie, data la care se sărbătoreşte Sfântul Dumitru, se spune că este momentul delimitării căldurii de frig. Toţi pomii rămân despuiaţi de frunze, vin ploile şi ceaţa, năvălesc lupii spre sate. Până la Sfântul Gheorghe, când natura e luată în stăpânire de acesta, Sfântul Dumitru este suveran. Slugile şi stăpânii îşi încheie socotelile de peste an, turmele de oi se întorc în sat, se fac focuri de curăţare a ogrăzilor, se împart nuci şi mere, se face colivă. Toate au, în simbolistica populară, rolul de primenire şi de împăcare cu Sfântul Dumitru, care ia în stăpânire natura tot mai îngheţată. Şi tot în popor se spune că, dacă de ziua aceasta e bine şi frumos, aşa va fi toată toamna.

Creştinul voievod

Fiu de voievod – al Tesalonicului - Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost nevoit să înveţe tainic despre Hristos şi credinţa în El. Când tatăl sfântului a murit, împăratul Maximian, un asupritor al creştinilor, l-a desemnat pe Dimitrie voievod, fără să bănuiască vreo clipă că are de-a face cu un creştin. Întors biruitor dintr-un război, împăratul a poruncit serbări mari în cinstea zeilor care l-au ajutat. Atunci Dimitrie s-a declarat creştin şi a refuzat să ridice ofrande zeilor.

Pentru nesocotinţa lui, împăratul l-a aruncat în temniţă şi a continuat serbările păgâne, în care un vandal de neam, Lie, cu chip înfricoşător, desfăta adunarea ucigând oameni nevinovaţi, mai ales creştini. Nestor, un apropiat al lui Dimitrie, a venit să-l viziteze pe acesta la închisoare, ca să se sfătuiască împreună cum să-l anihileze pe Lie. Sfântul, făcându-i cruce pe frunte, i-a zis: „Du-te şi pe Lie vei birui şi pe Hristos vei mărturisi!” Şi Nestor aşa a făcut. La momentul luptei, el a strigat, cu ochii spre cer: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!” Şi Dumnezeu l-a ajutat. Imediat l-a trântit pe Lie la pământ, care a murit pe loc. Maximian, aflând că acest lucru a fost posibil după discuţia cu Dimitrie, a trimis ostaşi în temniţă, ca să-l ucidă pe sfânt. Nici Nestor n-a scăpat de mânia lui şi a murit împreună cu Sfântul Dumitru. Credincioşii spun că moaştele acestuia fac şi azi minuni celor care au nevoie de ele. 

Un sfânt model

Despre Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi sunt date destul de puţine. Cronicile amintesc că a trăit în veacul al XIII-lea, în satul Basarabov. El s-a călugărit şi a stat mulţi ani într-o peşteră, postind şi rugându-se, nepicând în nicio ispită şi rămânând curat şi cinstit. A murit acolo, în peşteră, între două stânci, care l-au închistat între ele ca într-un coşciug. Moaştele sale au fost aduse în Ţara Românească şi aşezate în Catedrala Mitropo­litană, unde se află şi azi.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2010

Vizualizari: 661֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (16-October-2010 )
Ce frumoasă parabola cu Dumnezeul lui Dimitrie, de aceea cu atât mai mult avem sufletul încărcat de bucuria sărbătorii acestui Mare Sfânt, şi urăm cu tot dragul şi credinţă în suflet, tuturor româncelor şi românilor, care poartă acest frumos nume + 1, La mulţi ani!

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI