Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dumitru BALTĂ, omul care prognozează vremea, nu şi vremurile

De la o vreme, cercetătorul meteo Dumitru BALTĂ, se detaşează ca o vedetă naţională în prognozarea vremii, nu şi vremurilor care or să vină peste cinci, zece ani şi chiar mai mult în arealul geografic care se află în studiul său. Adică în întreaga Românie. El a ajuns în această ipostază având alături un corp de specialişti conectaţi la tot ce este mai valoros în lume în materie de meteorologie.

Meteorologul previzionist de gradul I la nivel naţional, Dumitru Baltă, este printre acei oameni de ştiinţă care condamnă, cu argumente ştiinţifice, isteria naţională ce anticipează transformarea climei României în una ce va duce la deşertificare. În opinia sa, îngrijorarea legată de intrarea atmosferei în direcţia unei schimbări climatice dificile este reală, dar nu şi fundamentală.

Poluarea civilizaţiei actuale este un adevăr incontestabil, dar nu justifică actuala nelinişte ieşită din comun legată de evoluţia dramatică a climei pe termen mediu şi lung. În opinia sa, omenirea are în faţă multe secole şi chiar milenii cu mari instabilităţi climatice care vin să convingă că nu vom ajunge la reapariţia perioadelor mezozoice sau glaciare. Datele ştiinţifice de ultimă noutate dovedesc că atmosfera Terrei are o evoluţie oarecum normală. De-a lungul istoriei ultimelor 3 sau 4 secole actualul areal geografic al României a avut parte atât de „perioade glaciare“, cât şi de o încălzire a vremii care, ce-i drept, în ultimele decenii îndeamnă la o analiză agrometeorologică profundă.

Începutul deşertificării unei zone din sudul ţării este o realitate, dar nu o noutate în evoluţia meteo a acestui ţinut. Domnul Dumitru Baltă nu pretinde răspunsuri din partea celor care prorocesc cataclismele meteo spre care ne îndreptăm. Oamenii de ştiinţă în materie de climatologie au anticipat această evoluţie ciclică dificilă şi au sugerat autorităţilor vremurilor măsuri de prevenire adecvate.

Semnalele lor nu erau unele hazardate, ei aveau în spate studii climatice şi agrotehnice venite din vremuri îndepărtate. Oricât ar fi astăzi de blamaţi comuniştii, ei au fost singurii care au ţinut seama de prognozele meteorologilor. Sub comanda lor au fost construite în sudul ţării sisteme de irigaţii care îşi propuneau să scoată de sub dependenţa naturii cel puţin 2 milioane de hectare din cel mai fertil pământ al Europei.

Meteorologul previzionist Dumitru Baltă, s-a înregimentat în rândurile celor care citesc în stele de pe poziţia unor cercetători care au la dispoziţie cea mai modernă reţea informatică. În opinia sa, cantitatea enormă de emisii de gaze ce ajung în eter este o problemă, mai ales, pentru poluanţii naţionali din zonele respective. Din acest punct de vedere, România se află undeva la mijlocul fenomenului de influenţă atmosferică, dacă avem în vedere că la noi marii poluatori au dispărut, cum s-ar spune, pe cale naturală.

Având această convingere, unul dintre cei mai mari previzionişti ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, dl Dumitru Baltă, adresează îndemnul de a nu se lăsa cuprinşi de isteria naţională legată de dezastrul climatologic care ameninţă România.

Fişa profesională

• S-a născut la data de 19 februarie 1947, în comuna Alexandru Odobescu, judeţul Călăraşi;

• Este absolvent al Facultăţii de Geologie şi Geografie a Universităţii Bucureşti, promoţia 1977;

• În 1978 renunţă la profesia de dascăl şi se angajează la Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, unde activează şi în prezent în calitate de meteorolog previzionist principal gradul I.

BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 2546



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI