Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Drumul spre laptele conform

Europa a decretat: fără lapte neconform în producţie! Drept urmare, strădania pentru obţinerea laptelui conform a început, de ceva vreme, să dea bătaie de cap şi pe plaiurile româneşti.

Ce este laptele conform?

Personaj plin de importanţă, laptele conform vizează asigurarea unui standard ridicat de calitate.

Calitatea laptelui ca materie primă este dată de componentele fizico-chimice, de încărcătura de germeni şi de numărul de celule somatice care apar din cauza igienei necorespunzătoare a mamelei, stare ce poate genera infecţii. Cu cât numărul celulelor somatice din lapte este mai mare, cu atât mai mult cresc şansele ca laptele să fie considerat neconform.
Numărul total de germeni existenţi în lapte nu trebuie să depăşească 100.000 de germeni/ml, iar numărul de celule somatice trebuie să fie sub 400.000 de celule/ml.

Mamitele: duşmanul laptelui confom!

Una dintre cauzele creşterii numărului de celule somatice şi a numărului de germeni din lapte sunt mamitele.

Mamitele sunt o stare patologică care reprezintă infecţia ugerului provocată de germeni patogeni ce penetrează sfincterul mameloanelor. Mamitele apar ca o consecinţă a contaminării cu germeni patogeni precum bacterii, virusuri, miceţi etc. din genul Streptococcus uberti, Streptoccoccus fecalis, Staphylococcus aureus, E.coli, Streptococcus agalactiae, Mycobacterium, Mycoplasma spp, Candida spp şi Ortopoxvirus. În plus, mamitele pot fi generate de starea precară de igienă a adăpostului, cât şi ca urmare a contaminării mamelonului cu germenii din materiile fecale.

În faza acută, mamitele duc la creşterea temperaturii corpului şi la diminuarea apetitului animalului. Mai mult, mamelonul este roşu, cald şi inflamat, iar laptele are aspect filant şi poate prezenta grunji.

Modul de manifestare a mamitelor nu prezintă întotdeauna semne vizibile care să trădeze starea de sănătate a animalului.

3 prieteni la răscruce: igiena mulsului, sănătatea ugerului şi calitatea laptelui!
Contaminarea ugerului se poate face înainte de muls prin intermediul materiilor fecale, a pavimentului şi a muştelor. În timpul mulsului, ugerul se poate contamina din cauza nesterilizării paharelor de muls, dar şi a lipsei igienei mâinilor mulgătorului.

Spălarea şi decontaminarea mameloanelor înainte de muls permit reducerea timpului de muls cu 10-20%, întrucât astfel se stimulează eliberarea de ocitocină şi, deci, ejecţia de lapte. Igiena riguroasă duce la eliminarea fizică a impurităţilor şi a germenilor patogeni de pe pielea mamelonului şi reduce riscul de contaminare prin intermediul paharelor de muls sau al mulgătorului.

Igiena ugerului după muls este importantă deoarece se tratează pielea mameloanelor, are loc dezinfectarea acestora şi se blochează fizic canalul mamelonului rămas deschis după muls. Această blocare extrem de necesară se face în mod eficient prin folosirea produsului VIROLAC.

Tratarea ugerului după muls vizează toate mameloanele, după toate mulsorile, la toate vacile şi la toate lactaţiile.

Astfel, o igienă a ugerului atât înainte, cât şi după muls, reduce sau poate elimina apariţia mamitelor.

Pentru tratarea mamitelor este recomandată utilizarea unguentului MIBAROM, care şi-a dovedit de nenumărate ori calitatea şi eficienţa.

Dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare – toate pentru laptele conform
Însă, pentru a fi cât mai siguri de reuşita în procesul de obţinere a laptelui conform, trebuie efectuate şi acţiunile de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Astfel, pentru dezinfecţie se recomandă ca pe suprafeţele din adăposturi, după o curăţenie mecanică, să fie aplicate soluţii de Decontaminol, Catiorom sau Pursept.
Pentru combaterea insectelor, se recomandă utilizarea periodică a produselor Romparasect 5% (se utilizează o soluţie de 1% aplicată prin pulverizare), Romparasect Forte sau Scabizol.

De asemenea, pentru combaterea rozătoarelor – şoareci şi şobolani – trebuie folosite momeli rodenticide ca: Ratikill, Ratitox F, Rodexit şi Broditop.

Dr. Cătălin TUDORAN, Dr. Bogdan BĂDULESCU,
SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.12, 16-30 IUNIE 2009

Vizualizari: 2139



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI