Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Domnul Surupăceanu se revoltă împotriva „surupăciunii“

Invitatul meu din acest număr este un domn al cărui nume rimează parcă cu anotimpul în care am intrat, îl cheamă Mugurel Surupăceanu. Este deputat în Parlamentul României, un om deschis către problemele satului românesc, despre care spune că au stat până acum în aşteptare, fiind mereu în coada listei de priorităţi a politicienilor. Acesta este şi motivul pentru care a gândit pentru agricultori, sau pentru cei care într-un fel ori altul au legătură cu agricultura, un proiect de lege care va însemna foarte mult pentru aceştia şi pentru satul românesc. E vorba despre legea privind neimpozitarea agriculturii şi a industriei alimentare. Să recunoaştem totuşi că acest demers nu este în context cu actuala politică comunitară ci, mai cu seamă, cu a actualilor guvernanţi.

O stimulare fiscală ce pare idilică

G.V.: Aţi fost şi prefect de Dolj, sunteţi aşadar oltean şi, fără îndoială, vă preocupă realităţile şi problemele oamenilor care lucrează în agricultură, asta luând în calcul iniţiativele dumneavoastră.

M.S.: La acest lucru m-am gândit şi eu când am făcut acest proiect de lege, care pentru prima oară în 20 de ani prevede că agricultura şi industria alimentară sunt domenii esenţiale care nu trebuie fiscalizate. Genul acesta de lege a scos Bulgaria din foamete şi din criză în 1997, când poate vă aduceţi aminte de numărul mare de bulgari care stăteau la graniţa noastră cerşind sau încercând să facă un fel de troc pentru a obţine alimente.

Astăzi, după mai bine de 13 ani de politică susţinută în favoarea agriculturii, Bulgaria a ajuns să ne depăşească, devenind din importator un mare exportator de produse agroalimentare. Să lăsăm iniţiativa să se dezvolte, să lăsăm oamenii să investească liber, să nu le cerem bani pentru rezultatele muncii lor o bună bucată de timp, până când vom avea o agricultură la standarde europene.

Eu am de gând să finalizez un proiect care nu a fost depus încă la Parlament, prin care toate familiile de agricultori care deţin peste 50 de hectare să primească de la stat un tractor gratuit. Există politici similare în statele europene. Cred că una dintre acestea trebuie aplicată şi în România, în special în ceea ce priveşte mecanizarea agriculturii, care reprezintă la acest moment o mare problemă.

Degeaba avem noi oameni foarte bine pregătiţi, un pământ foarte bun, dacă nu le dăm oamenilor instrumentele cu care să-l lucreze. Şi cred că genul acesta de proiecte care vin în întâmpinarea agricultorului poate să ne scoată pe noi din această criză a produselor importate. Suntem într-o zonă extrem de periculoasă. România traversează în ultimii 20 de ani cea mai mare invazie de produse agricole şi alimentare din import care sunt furnizate sub standardele noastre de alimentaţie.

Care este poziţia guvernanţilor?

G.V.: Credeţi că Ministerul Finanţelor, care acum este în goană pentru găsirea oricărei resurse care poate alimenta bugetul, ar aplauda o asemenea iniţiativă?

M.S.: Trebuie să vă spun că sunt extrem de dezamăgit de răspunsul guvernului la iniţiativa mea. La momentul la care ea a fost discutată în Senat, guvernul s-a opus, considerând că se încalcă principiul liberei concurenţe. Şansa agricultorilor însă este că Parlamentul n-a ţinut cont de acest lucru, Comisia Juridică votând în unanimitate acest proiect. Aşadar, ideea mea a trecut prin tot ceea ce putea trece până acum, cu excepţia Camerei Deputaţilor, unde urmează să intre curând.

Guvernul însă ne blochează, deşi mai degrabă ar avea ce să impoziteze după 5-6 ani, perioadă în care ar reuşi să strângă ceva şi să dezvolte. Nu au fost de acord cu propunerea ca pentru produsele de bază cota TVA-ului să fie de 0%, dar pare a fi de acord şi cu 9% până la urmă, dar nu mai mult, pentru că aceasta este şi cota plătită în multe ţări europene, inclusiv în Franţa. Intenţia mea – care a trecut de Senat, mai are un pas şi cred că va trece şi de Camera Deputaţilor – poate să însemne primul pas spre o agricultură departe de ceea ce este ea acum.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 823



֩ Comentarii

 
֠ 1.     ing. Nastase Sabinel -- (24-April-2010 )
Ca de obicei guvernul lui peste isi face de cap.ALO STIMABILILOR TREZITI-VA O DATA LA REALITATE. DE FAPT STIMABILE PRIM MINISTRU BOC CE DORITI DUMNEAVOASTRA DE LA POPORUL ROMAN???????? Ca de 20 de ani eu tot nu inteleg ce vreti dumneavoastra guvernantii de la acest popor????

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI