Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Doctorul în ştiinţe zootehnice Florin PRICOP emite o nouă teorie în genetica fundamentală

Teoria sa nu face altceva decât să completeze opera părintelui geneticii mondiale T.H. Morgan, ale cărui cercetări fundamentale în materie de avicultură aveau să se oprească la un punct care la vremea respectivă reprezenta maximum gândirii ştiinţifice în acest domeniu. Timp de peste opt decenii, singura personalitate ştiinţifică din lume care a sesizat că lucrarea celui mai mare genetician al lumii n-a fost dusă la cap este doctorul în ştiinţe zootehnice Florin Pricop, un om de ştiinţă apreciat mai mult de savanţii străini decât de cei care sălăşluiesc sub cupola Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a României.

Aceasta în pofida faptului că mentorii săi profesionali sunt la curent cu descoperirea fantastică a discipolului lor.

Fapt este că autorul senzaţionalei descoperiri în materie de genetică avicolă are parte în ţara sa natală de un tratament profesional demn de o cauză mai bună, ca să nu spunem mai mult. Singurul genetician român a cărui operă ştiinţifică face obiectul unor dezbateri profesionale de cuprindere mondială nu numai că nu-şi găseşte loc la masa elitei academice româneşti, dar descoperirile sale au parte, cum s-ar spune, de un tratament care face din Florin Pricop un personaj cu o faţă internaţională sublimă, dar palidă în interior.

Acest om elogiat în toată lumea pentru descoperirile sale în materie de genetică fundamentală este pus în situaţia de a parafa actul de deces al uneia dintre cele mai faimoase bănci genetice în materie de avicultură. Din baza genetică avicolă a României a mai rămas doar partea galinaceelor uşoare, dată spre conservare Avicolei Bucureşti. La preluarea fondului genetic, unitatea a fost asigurată că întreaga activitate de gestionare va fi sprijinită financiar.

Promisiunea a fost împlinită doar parţial, unitatea de aici făcând eforturi materiale şi financiare extraordinare pentru supravieţuirea fermei de selecţie.
Programul de conservare, deci de menţinere în viaţă a raselor pure de găini pentru ouă se apropie de sfârşit şi, după cum decurg ostilităţile, statul ar putea opri finanţarea începând din 2010. Asta ar însemna sfârşitul-sfârşitului pentru ştiinţa avicolă românească, nu însă şi pentru Florin Pricop.

Geneticianul român, în plan personal şi material, ar putea beneficia de o avere impresionantă în urma vânzării invenţiilor sale. Florin Pricop ţinteşte însă mult mai departe. Spre marile instituţii ştiinţifice internaţionale care ar putea să-i provoace o surpriză de proporţie. Nu neapărat acum sau peste doi ani, ci în momentul în care noua sa teorie în genetica fundamentală a aviculturii va dobândi o recunoaştere universală.

Până atunci, omul cu geanta burduşită de invenţii şi cercetări în curs de omologare îşi trăieşte viaţa cotidiană alături de cei care îi recunosc şi apreciază calităţile, în primul rând cei de la Avicola Bucureşti. Satisfacţia sa deplină se află în interiorul familiei, unde împreună cu soţia sa, Magdalena, au reuşit să dea viaţă Laviniei, copilul care pare a păşi pe urmele tatălui său, cel puţin în plan profesional.

I.BANU, I. POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 1858



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI