Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dispută pe tema împăduririi terenurilor degradate

În şedinţa Camerei Deputaţilor s-a decis retransmiterea la comisia de specialitate a proiectului de lege privind împădurirea terenurilor degradate. În dezbaterea pe marginea acestui act normativ, deputatul PNL, Lucia Varga a anunţat sprijinul grupului parlamentar liberal pentru proiect doar în condiţiile în care va fi votat amendamentul de alocare a 10% din Fondul de mediu pentru acţiunile de împădurire a terenurilor degradate. Doamna Varga a precizat că, fără identificarea corectă şi precisă a sursei de finanţare, proiectul nu poate fi aplicat. De asemenea, aceasta a atenţionat că proiectul în dezbatere nu reprezintă decât un prim pas necesar în vederea creşterii suprafeţelor acoperite de pădure la nivel naţional, ameliorării calităţii solurilor degradate şi îmbunătăţirii calităţii aerului.

Amendamente absolut necesare

În forma adoptată, proiectul prezintă lacune semnificative, de natură să afecteze şansele de a fi cu adevărat implementat, după cum a arătat deputatul liberal: „Proiectul de lege, deşi are intenţii bune, va fi foarte greu de pus în practică. În expunerea de motive nu se precizează impactul prezentului act normativ asupra bugetului de stat. În acest sens nu există nicio prevedere referitoare la efortul bugetar pe care îl vor presupune operaţiunile de împădurire a terenurilor degradate. În schimb, proiectul de lege prevede posibilitatea demarării unor astfel de lucrări în baza sponsorizărilor şi contribuţiilor benevole, ceea ce nu reprezintă, nici pe departe, o garanţie a demarării lucrărilor de împădurire, acestea neputând fi considerate o sursă de finanţare solidă şi suficientă“, a declarat deputatul PNL.

Doamna Lucia Varga consideră, de asemenea, că proiectul de lege mai prevede operaţiunea de identificare a terenurilor degradate, fără însă a stabili un termen pentru finalizarea acestui proces. O altă problemă rezultă din art.10 care stabileşte posibilitatea donării terenurilor degradate proprietate privată către stat, fără a stabili însă nicio formă de despăgubire în astfel de cazuri. Lipsa oricărui stimul pentru persoanele fizice de a pune la dispoziţia statului terenurile degradate va face practic imposibilă aplicarea acestui articol.

Poziţia PNL a fost aceea de a condiţiona susţinerea proiectului de adoptarea unor amendamente esenţiale, pentru că, aşa cum a declarat deputatul Lucia Varga, acesta „nu reprezintă decât un prim pas în direcţia stopării degradării terenurilor, dar este departe de a asigura soluţii adecvate pentru suprafeţe întinse de teren din România, care sunt deja supuse procesului de eroziune accelerată, ca urmare a defrişărilor abuzive şi a lipsei de control. Noi avem nevoie urgentă de o politică naţională în acest domeniu care să asigure, pe de o parte, un cadru legal cuprinzător şi, pe de altă parte, termene concrete pentru realizarea diverselor etape.“

(D.M.)
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 10, 16-31 MAI 2010

Vizualizari: 685֩ Comentarii

 
֠ 1.     zlate nicolae -- (21-May-2010 )
daca cei care extrag carbune de la suprafat (zona olteniei)sunt obligati prin lege sa redea terenul pentru agricultura dece n-ar fi obligati sa impadureasca terenurile.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI