Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dinozaurii, strămoşii înaripatelor de astăzi?

Vă puteţi închipui pentru o clipă că prin faţa ferestrei dumneavoastră trece una dintre cele mai înspăimântătoare creaturi ce a dominat odinioară pământul? Chiar dacă a fost sortit pieirii, dinozaurul, regele incontestabil al Terrei, pare să nu fi dispărut definitiv de pe pământ. În urma lui a rămas un urmaş la care puţini dintre noi se gândesc: păsările. Deşi ştiinţa nu a lămurit definitiv acest aspect, oamenii de ştiinţă cred că înaripatele ce ne bucură privirea astăzi au evoluat din dinozauri.

Origine controversată

A fost o vreme când Pământul, aproape în toată imensitatea lui, era dominat de nişte creaturi gigantice. Imaginea acestor mastodonţi ne fascinează, dar ridică şi o serie de întrebări legate de existenţa şi de descendenţii lor. Una dintre teoriile legate de acest subiect este cea potrivit căreia păsările sunt urmaşii fioroşilor dinozauri. Argumentele care vin în sprijinul acestei supoziţii au la bază nenumărate descoperiri arheologice efectuate în ultimul secol. Una dintre cele mai importante fosile care au avut menirea de a sublinia încă o dată originea păsărilor a fost descoperită în anul 1860, în Germania.

Deşi peste Archaeopteryx, un animal ce prezenta caracteristici comune atât cu păsă­rile cât şi cu dinozaurii, trecuseră deja 150 milioane de ani, acesta a fost perfect conservat. Archaeopteryx prezenta asemănări cu o şopârlă datorită dentiţiei şi a ghearelor de la fiecare aripă. Elementele care i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să susţină că originea păsărilor se află în Jurasic, pe vremea dinozaurilor, este faptul că pe aripi existau pene, iar forma sternului era cea specifică păsărilor din zilele noastre.

În alt colţ al lumii, în China, o descoperire asemănătoare avea să întărească teoria potrivit căreia păsările sunt descendenţii dinozaurilor. În anul 1996, în provincia Liaoning, câţiva oameni au descoperit oasele unei creaturi străvechi, ciudate. Animalul fosilizat atâta amar de vreme avea aspectul unui pui cu craniul mare, cu dinţi foarte ascuţiţi şi cu o coadă de două ori mai lungă decât corpul. Asemeni fosilei descoperite în Germania, şi aceasta prezenta penaj. Astăzi, scheletul creaturii misterioase este expus în Muzeul Naţional de Geologie din Beijing.

Totuşi, care a fost mai întâi?

Şi în America, studierea dinozaurilor şi înrudirea păsărilor cu aceştia au stârnit controverse. Potrivit oamenilor de ştiinţă americani, care au examinat un exemplar de microraptor, păsările par a fi urmaşii dinozaurilor teropozi tereştri. Deşi multă vreme s-a crezut că păsările au evoluat din dinozaurii planori, se pare că acestea se înrudesc mai degrabă cu dinozaurii tereştri. Pentru a stabili, totuşi, o schiţă a evoluţiei lor, paleontologii au realizat diferite teste menite să arate caracteristicile comune ale dinozaurilor şi păsărilor. Cei care au îndoieli cu privire la evoluţia păsărilor din coloşii pământului au un argument foarte puternic, şi anume darul divin al înaripatelor de a se ridica spre văzduh.

Pentru a lămuri acest aspect, paleontologii au întreprins multe teste în urma cărora au ajuns la concluzia că, în pofida masivităţii corporale a dinozaurilor, aceştia puteau plana preţ de câteva secunde, aruncându-se dintr-un copac într-altul. Una dintre creaturile care apelau şi la această metodă de deplasare era velociraptorul. Contestatarii acestei idei sunt de părere că mai plauzibilă este teoria potrivit căreia dinozaurii ar fi evoluat din păsări prin pierderea capacităţii de a zbura şi adaptându-se unui mod de viaţă terestru.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2010

Vizualizari: 2245



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI