Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta… Serghei Covaliov, precursorul „amiralului“

Campion mondial şi olimpic, Serghei Covaliov îşi trage seva de prin stufărişurile de la Mila 23, la fel ca şi uriaşul Patzaichin, omul căruia i-a fost inspiraţie şi model.

Anul naşterii: 1944
Locul naşterii: Mila 23, judeţul Tulcea
Palmares:

• Campion olimpic în 1968 în C2 M 1.000 m;
• Vicecampion olimpic în 1972 în C2 M 1.000 m;
• Campion mondial în 1966 şi 1970 în C 2 1.000 m;
• Vicecampion mondial în 1971 în C2 M 1.000 m;
• Medaliat cu bronz la CM din 1971 în C2 M 10.000 m.

În 1966, mapamondul fierbea: Martin Luther King conducea marşul pentru drepturi civile la Chicago, Mao Zedung lansa conceptul de „marea revoluţie proletară“, iar John Lennon, liderul trupei Beatles, comenta într-un interviu din The Evening Standard: „Suntem mai populari decât Iisus“, stârnind mânia puritanilor din SUA. Dar toate acele întâmplări ale vremii n-ajunseseră şi la Mila 23. În schimb, spre vară, se dusese vestea că doi lipoveni de-ai lor, Serghei Covaliov şi Vicol Calabiciov se acoperiseră de glorie la Mondialele de kaiac canoe din Germania. Toată suflarea se strânsese în jurul televizorului de la căminul cultural din sat. Printre ei şi adolescentul Ivan Patzaichin. „Ce mândrii erau toţi ceilalţi de ei! În acel moment mi-am dorit să fiu ca ei“, a rememorat Ivan. Doi ani mai târziu, Serghei şi Ivan erau regi peste cea mai nordică ţară din America Latină, Mexic. Aurul olimpic la C2 1.000 de metrii avea să fie dublat, patru ani mai târziu, de argintul la aceleaşi probe la Olimpiada însângerată de la München. Şi tot împreună cu “amiralul” canoei româneşti…

Satul campionilor

Serghei n-a fost singurul care a dus în lume faima micuţei aşezări din Deltă. Desigur, Ivan a fost inegalabilul îmblânzitor al pagaiei rupte la München, în celebrul episod din serii ce a făcut înconjurul lumii. Dar Mila 23 a dat lumii sportului cu padela şi pagaia şi alţi eroi, precum Afanasie Sciotnic, Agafia Orlov, Maria Nichiforov, cu toţii medaliaţi la Campionatele Europene, Mondiale şi Jocurile Olimpice. Pentru meritele lor deosebite, campionii de la Mila 23 au primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului“.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 15, 1-15 AUGUST 2010

Vizualizari: 1204֩ Comentarii

 
֠ 1.     Măneanu Varvara Magdalena -- (15-August-2010 )
Suntem foarte mândri de cei doi eroi ai noştri,iar aşezarea Mila 23,( ca multe alte aşezări din Delta Dunării, cu locuitorii lor) cu locuitorii ei este foarte frumoasă şi un loc plin de farmec.

֠ 2.     zabara -- (17-May-2011 )
Am aflat cu multa tristete ca covaliov serghei s-a stins din viata aseara , 16 mai 2011, Dumnezeu sa l odihneasca !

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI