Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Din sat s-a întrupat vedeta…Simion Cuţov şi Fiţa Lovin, doi pentru „Olimp“

Simion Cuţov, aurul olimpic, un vis neîmplinit

Emblematicul boxer al deceniului opt s-a născut în anul 1952 în comuna tulceană Smârdan Nou. Component al clubului Dinamo, Simion Cuţov şi-a trecut în palmares patru titluri de campion naţional la categoria 60 kg, trei titluri de campion european, unul la juniori în1972 şi două la seniori în anii 1973 şi 1975, precum şi o medalie de argint la Campionatele Mondiale de la Havana din 1974, dublată de o alta din acelaşi metal cucerită la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.

În cel mai important meci al carierei, cel din finala categoriei 60 kg de la „Olimpiada Nadiei“, dinamovistul l-a avut ca adversar pe cubanezul Teofilo Stevenson, una dintre legendele dintotdeauna ale boxului amator.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Simion Cuţov a susţinut 155 de meciuri, dintre care a pierdut doar 20.

În semn de apreciere pentru rezultatele deosebite ca şi pentru contribuţia adusă la îmbogăţirea zestrei de medalii a pugilatului românesc, Cuţov a fost decorat cu „Ordinul Muncii“ clasa a II-a şi i s-a acordat titlul de Maestru emerit al sportului.
Vice-campionul olimpic de la Montreal a părăsit ringul vieţii în anul1993.

Cei doi medaliaţi olimpici îşi au obârşia în două dintre vetrele satului românesc, Smârdan Nou (Tulcea) şi Braniştea (Galaţi).

Fiţa Lovin nu este chiar o legendă, dar...

Două ture de pistă ale stadionului olimpic din Los Angeles, o cursă excelentă şi un bronz cât Statuia Libertăţii. Despre asta trebuie să le fi vorbit Fiţa Lovin celor din Braniştea, după reuşita de la Jocurile Olimpice din 1984.

Născută pe 14 ianuarie 1951, Fiţa Lovin se poate lăuda cu unul dintre cele mai lungi mandate în fruntea unei Direcţii Judeţene pentru Sport, ea fiind şefa sportului gălăţean din anul 1995.

Cetăţean de Onoare al Galaţiului, medaliata cu bronz de la Los Angeles are încă o condiţie fizică de invidiat. „Am 57 de kilograme la 1,65 metri. Le-am spus colegelor mele de generaţie că, dacă s-ar apuca acum din nou de alergat, le-ar lua ameţeala. E la fel ca şi la băutură. După o perioadă de abstinenţă, te îmbeţi de la primul pahar.“

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 2876֩ Comentarii

 
֠ 1.     Toni Cufran -- (23-November-2010 )
Cred ca faceti o confuzie mare. Cubanezul Teofilo Stevenson evolua la categoria grea, prin urmare nu avea cum sa fi boxat cu Simion, care boxa la categoria 60 kg.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI