Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

DIAREILE AVIARE, afecţiuni cu cauze multiple

La păsări, dejecţiile se prezintă sub forma unei mase brune, cu o parte mai lichidă şi albicioasă de uraţi de calciu. Pasărea are diaree atunci când aceste dejecţii sunt lichide şi dese, de culoare variabilă de la maro la orange sau galben. Diareea este favorizată de numeroşi factori, dintre care cei mai importanţi sunt: factorii alimentari, agenţii infecţioşi şi parazitari. Factorii nutriţionali care antrenează un supraconsum de apă favorizează formarea dejecţiilor lichide.

Agenţii infecţioşi

Anumiţi factori infecţioşi ca Escherichia coli, Campylobacter jejuni, salmonelele pot să producă diareea la păsările în creştere. De asemenea, anumite virusuri (reovirusuri, adenovirusuri, coronavirusuri) care acţionează prin asociere cu una sau mai multe bacterii pot provoca enterite şi diaree. Aceşti agenţi infecţioşi pot să ducă la fenomenul de malabsorbţie, caracterizat prin aspect zburlit al penajului (alură de elicopter a puiului), dificultăţi în locomoţie şi diaree, care duc la o diminuare a utilizării digestive a nutrienţilor, în special a vitaminelor şi oligoelementelor. Tubul digestiv al păsărilor poate fi sediul mai multor specii parazitare care, în cazuri de infestaţii puternice, determină îmbolnăviri digestive manifestate prin diaree, uneori cu sânge. Eimeriile (coccidiile) sunt cele mai frecvente, pătrunzând în profunzimea mucoasei intestinale şi provocând modificări anatomice la acest nivel şi, ca o consecinţă, modificări ale absorbţiei intestinale. În tubul digestiv, în afara eimeriilor, mai sunt şi alţi paraziţi care afectează păsările: viermii rotunzi, tenii, trematode, histomone.

Impactul microclimatului

Consecinţe – diareea contribuie la creşterea umidităţii aşternutului, care se accentuează când în mediul ambiant temperatura este scăzută şi umiditatea crescută. Astfel, condiţiile de microclimat favorizează apariţia în exces a amoniacului în adăpost care, în absenţa unei ventilaţii adecvate, are efecte negative asupra aparatului respirator al păsărilor. Un aşternut prea umed favorizează ulceraţii la nivelul picioarelor (cruste plantare) şi provoacă dermatite mai ales la nivelul pieptului. De asemenea, umiditatea din adăpost este factor favorizant pentru unele boli parazitare (coccidioză, histomonoză). Efectele produse de diaree nu conduc neapărat la moartea păsărilor, ci duc la deshidratarea lor, scăderea greutăţii la păsările adulte şi a vitezei de creştere la pui; ca urmare creşte indicele de consum al furajelor, fiind afectate performanţele zootehnice.

Măsuri preventive

Profilaxia constă în asigurarea unui microclimat corespunzător şi a măsurilor de igienă: dezinfecţii cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT; deparazitarea internă, periodică, a păsărilor cu ROMBENDAZOL F,  deparazitarea cu insecticide, atât a păsărilor cât şi a adăposturilor, cuibarelor sau a locurilor din apropierea acestora cu: ROMPARATOX P, ROMPARASECT 5%, ROMPARASECT FORTE. Este necesară asigurarea unor raţii alimentare echilibrate în proteine, vitamine şi minerale, prin suplimentarea furajelor cu premixuri: ROMSTARTER 9+1A, OVOPLUS, ROMZEOFORT, CAVITROM. Tratamentul diareilor se face în funcţie de agentul cauzal, cu medicamente antiinfecţioase cum ar fi ERITROM, OXIROM, ENROFLOXAROM, GALIPROTECT C, ROMIGAL; cu medicamente anticoccidiene SULFACOCCIROM C; cu medicamente antiparazitare interne şi externe, fiind necesară corectarea alimentaţiei şi a factorilor de microclimat.

Dr. Viorica CHIURCIU doctor în medicină, SC ROMVAC COMPANY SA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2010

Vizualizari: 1280֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI