Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dialog cu cititorii

Stimaţi cititori, în dialogul din numărul acesta, ca urmare a numeroaselor întrebări de pe forumul revistei, venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva informaţii din domeniul apiculturii. În consecinţă, vom răspunde apicultorilor care se întreabă cum îşi pot proteja familiile de albine în lunile de iarnă. În următoarele rânduri vă vom prezenta una dintre modalităţile de izolare termică a stupilor, prin aşa-zisa împachetare.

Pregătirea stupilor pentru iarnă

Încă din toamnă trebuie să pregătim stupii pentru lunile geroase. În acest scop, apicultorii trebuie să ştie că este foarte important să asigure albinelor toate condiţiile necesare, inclusiv o temperatură optimă în stup. Contrar tuturor credinţelor, împachetarea stupilor nu este un proces prin care se doreşte creşterea temperaturii în stup, ci pentru a proteja albinele de schimbările bruşte de temperatură. În literatura de specialitate sunt prezentate două metode de împachetare, şi anume bilaterală şi unilaterală.

Împachetarea bilaterală este recomandată în cazul familiilor de albine slabe. În cazul familiilor de albine care nu au probleme de sănătate, apicultorul poate opta pentru împachetarea unilaterală a stupului. Operaţiunea este destul de simplă şi constă în aşezarea fagurilor spre peretele mai încălzit. Acest lucru este indicat mai ales în cazul stupilor verticali şi orizontali. Următorul pas presupune astuparea tuturor fantelor de la diafragmă. Acelaşi procedeu se aplică şi în cazul podişorului. Este foarte important de ştiut că materialul pe care urmează să-l folosiţi pentru împachetarea stupilor nu trebuie să creeze condens şi trebuie să permită evacuarea apei din stup. În cazul stupilor multietajaţi, procedeul de împachetare se face doar deasupra podişorului sau unilateral. Este foarte important să protejăm stupii împotriva vânturilor puternice şi a curenţilor din timpul iernii. În acest sens, stupina poate fi protejată cu garduri făcute din tulpini de floarea-soarelui, coceni de porumb, nuiele sau cu garduri mobile din scândură, stacheţi, identice cu gardurile parazăpezi.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

Vizualizari: 988֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI