Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dezmiriştirea şi arătura de vară rămân valabile

Majoritatea suprafeţelor agricole din ţara noastră au un conţinut mai ridicat în argilă, sunt mai compactate şi au un grad de îmburuienare foarte ridicat, încât lucrările clasice ale solului sunt încă necesare pentru a asigura un regim aerohidric şi de nutriţie favorabil pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor.

Culturile care se recoltează în vară (grâu, secară, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă, muştar, mazăre, fasole ş.a.) ocupă peste jumătate din suprafaţa cultivată, astfel încât frontul de lucru pentru efectuarea lucrărilor solului în perioada de vară este suficient de mare. Principalele lucrări ce se pot executa cu maximă eficienţă în această perioadă sunt dezmiriştitul şi arătura de vară.

Dezmiriştitul constă în lucrarea solului cu grapa cu discuri la 8-12 cm adâncime, imediat după recoltarea culturilor de vară. Nu se trece direct la executarea arăturii deoarece tractoarele sunt ocupate cu recoltarea şi transportul produselor iar solul, de cele mai multe ori, este foarte uscat. Prin lucrarea de dezmiriştit se realizează la suprafaţa solului un amestec de pământ cu miriştea şi celelalte resturi vegetale, un fel de mulci care are capacitatea de a înmagazina apa provenită din precipitaţii şi de a împiedica pierderea ei prin evaporare. În acest strat germinează şi cresc buruienile care ulterior vor fi distruse prin arătură.

Cercetările demonstrează că în terenul dezmiriştit conţinutul în apă este mai mare cu 11-12%, conţinutul în nitraţi şi fosfor mobil creşte de 2-6 ori, arătura se execută mai uşor, efortul la tracţiune scade cu 10-14%, randamentul la arat creşte cu 15-20%, iar consumul de motorină scade cu 8-12%. Arătura de vară se execută la 2-3 săptămâni după dezmiriştire, când tractoarele devin disponibile, iar umiditatea solului este favorabilă. Se lucrează cu plugul în agregat cu grapa stelată la adâncimea la care nu se scot bolovani, dar nu mai adânc de 20-22 cm. Majoritatea arăturilor de vară sunt destinate însămânţărilor de toamnă, la care nu este necesară o adâncime a arăturii mai mare de 18-20 cm. Eficienţa arăturii de vară este asigurată de calitatea lucrării şi mai ales de timpul când se execută, cât mai timpuriu.

Astfel, faţă de arătura efectuată în octombrie, înainte de semănat, producţia de grâu a crescut cu 44% când s-a efectuat în luna iunie, cu 29% când s-a efectuat în iulie şi cu 21% când arătura s-a efectuat în luna august. Sporurile de producţie se datorează, pe de o parte, cantităţii mai mari de apă acumulată în sol (700-800 mc/ha), iar pe de altă parte, procesului de nitrificare prin care se realizează peste 100 kg/ha azot nitric. În arătura de vară terenul se pregăteşte foarte bine pentru însămânţările de toamnă, se poate respecta epoca optimă de semănat şi se obţin culturi uniforme, viguroase, cu capacitate ridicată de rezistenţă la iernare.

În concluzie, dezmiriştitul şi arătura de vară asigură combaterea buruienilor, îmbogăţirea solului în apă şi substanţe nutritive, semănatul în epoca optimă, în teren foarte bine pregătit – premisa unor recolte profitabile.

N.R.: Recomandările profesorului Vasile Popescu se îndreaptă spre fermierii mici, care nu dispun de utilaje moderne de lucrare a pământului în condiţii de secetă.

Prof. dr. Vasile POPESCU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2009

Vizualizari: 3706



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI