Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Demers aberant - Verzii vopsiţi în cap şi pe creier cer autorităţilor reinundarea Luncii Dunării

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta cere autorităţilor române redarea în circuitul natural a zonelor inundabile din Lunca Dunării şi consideră inundarea controlată a incintelor agricole din Lunca Dunării şi din Delta Dunării ca fiind soluţia optimă pentru contracararea efectelor provocate de creşterile fără precedent ale apelor Dunării.

Citiţi şi vă închinaţi

În realitate, demersul verzilor falşi vizează nu atât Delta, cât şi Insula Mare a Brăilei şi alte incinte cultivate la nivelul celor mai înalte tehnologii agricole din lume cu scopul transformării lor într-un paradis al desfătărilor unei anume protipendade. În opinia lor tâmpă, situaţia actuală a depăşirii cotelor istorice pe cursul inferior al Dunării este cauzată de lucrările de desecare şi de îndiguire din secolul trecut, în urma cărora sute de mii de hectare inundabile din lunca fluviului au fost transformate în incinte agricole şi zootehnice. Ei susţin că preţul acelor iresponsabile acţiuni de „domesticire a naturii“ este plătit astăzi de mii de familii care trăiesc în Lunca Dunării.

În plus, în Deltă s-au construit amenajări piscicole de anvergură europeană, inclusiv ferme agricole ce puteau asigura autoconsumul populaţiei locale. Precizarea ştiinţifică ar fi că această populaţie a trăit în Deltă în linişte şi siguranţă timp de trei decenii de la execuţia acestor lucrări. Verzii susţin că incintele agricole Pardina şi Sireasa, situate în nord-vestul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, măsoară împreună aproximativ 30.000 de hectare şi pot constitui zone de preluare a debitelor crescute ale Dunării. În opinia lor, prin inundarea controlată a acestor incinte, păstrate astăzi în mod artificial pentru culturi agricole, pot fi salvate vieţi omeneşti şi se pot economisi sume de zeci de mii de euro pe care statul român, prin autorităţile locale, este nevoit să le acopere.

Totuşi, câte vieţi au dispărut în Deltă?

Falşii reformatori ai naturii afirmă că, alături de multe zone îndiguite artificial de-a lungul Dunării, o altă suprafaţă extinsă cu potenţial de renaturare este Insula Mare a Brăilei, ce ar putea deveni, prin reintegrarea în circuitul natural, un adevărat plămân pentru apele Dunării, cu un imens potenţial benefic asupra calităţii apei. În gândirea lor aberantă, susţin că reinundarea controlată a zonelor agricole din Delta Dunării şi a Luncii Dunării poate reda circuitului natural al fluviului zeci de mii de hectare, acţiune cu efecte deosebit de benefice asupra ecosistemelor umede ale Dunării şi Deltei, în special ca loc de cuibărit pentru păsări şi de înmulţire a speciilor de peşte. Probabil în acest loc ar urma să se ridice ospicii de desfăt pentru vindecarea unor minţi bolnave.

Un „Coridor Verde“ veştejit

„Există un plan guvernamental de renaturare a Luncii Dunării – numit „Coridorul Verde“ – încă din 2006, apărut după inundaţii, pe care autorităţile nu l-au prea băgat în seamă„. Inundarea înseamnă nu numai refacerea Luncii Dunării şi a biodiversităţii sale, ci şi o capacitate de absorbţie alveolară ce preia surplusul la inundaţii. Din motive care ţin de aceeaşi incompetenţă şi de interesele meschine ale unor funcţionari publici în conivenţă cu diverşi proprietari de pământ nu s-a făcut mai nimic. Ţin minte că după inundarea fostei bălţi Greaca, un prefect a golit-o pe motiv că va fi o «mlaştină». Asta se întâmplă şi acum, când vârful de viitură a atins Delta Dunării şi locuitorii săi, dar interesele meschine ale Consiliului Judeţean Tulcea, care ia redevenţe din păşunat de oi şi agricultură socialistă, opresc inundarea incintelor agricole Pardina-Sireasa, prevăzute cu ecluză tocmai pentru acest tip de situaţii. Acest fapt mi se pare iresponsabil“ – Liviu Mihaiu, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

Nota redacţiei: Comunicatul transmis presei aparţine Asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, semnat de directorul de program, Dan Bărbulescu. Despre domnia sa, agricultorii nu au auzit şi este greu de crezut că are gândirea necesară pentru a realiza o strategie a Luncii şi Deltei Dunării. Pentru a-şi susţine demersul, autorul face trimitere la un aşa-zis guvernator al Deltei Dunării, care se manifestă pe sticlă mai mult în calitate de circar, decât de cunoscător al fenomenului.

REVISTA LUMEA SATULUI NR. 17, 1-15 SEPTEMBRIE 2010

Vizualizari: 739֩ Comentarii

 
֠ 1.     Ionel Petre -- (1-September-2010 )
In privinta transformarii naturii, sa nu gandim dogmatic. Merita sa consideram exemplul Olandei, tara cu un inalt nivel de civilizatie.

֠ 2.     sabinel65 -- (1-September-2010 )
Asta nu miroase a bine,mai mult ca sigur sunt ceva interese externe Romaniei care doresc asta. De ce "acesti neica nimeni" nu zic nimic de decolmatarea Fluviului Dunarea? Pe vremea lui Ceausescu se facea acest lucru, dar acum cine sa mai gindeasca cu al sau cap???

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI