Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Delta, raiul sălbăticiunilor!

Vai de cei care au subestimat forţa ecologiştilor! Ce-i drept, ai noştri verzi au ieşit în scenă prin câteva inepţii stranii, dar au fost corectaţi din mers de către mentorii lor occidentali, astfel încât astăzi sunt stăpâni pe spaţiul natural feeric de la Prut şi până la Nisa şi de aici până la Dunăre.

Dacă ar fi să le dăm crezare, atunci ei au reuşit să instaureze în spaţiul geografic al României cele mai fascinante paradisuri ale desfătării, îndepărtând din arealele protejate tot ce ar putea alunga liniştea şi odihna înaltei caste autohtone şi străine. Ultima lor ispravă este Delta Dunării, pe care au curăţat-o de ultimele relicve economice.

Fapt este că Rezervaţia Biosfera Delta Dunării devine un loc interzis pescarilor profesionişti. Astfel a hotărât Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, în urma discuţiilor avute cu Ilie Sârbu, ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. În acest scop, Guvernul a emis o ordonanţă care interzice pescuitul industrial.

„Am solicitat chestiunea asta şi am un gentleman-agreement cu ministrul Agriculturii, prin care nu se va mai putea pescui industrial în rezervaţie“ – declară cu preţiozitate ministrul Mediului.

Motivul ar fi dorinţa Guvernului de a începe, chipurile, reconturarea rezervaţiei, fiind monument UNESCO. În accepţiunea domniei sale, „modelul a fost preluat de la alte zone similare existente în toată lumea“. Care lume, domnule ministru? Localizaţi un singur „model“ în Europa, pentru aducerea la tăcere a contestatarilor de sorginte economică. Menţionăm că localnicii nu vor fi afectaţi de schimbările preconizate, pentru că vor duce o viaţă normală, putând să pescuiască numai pentru consumul propriu.

Surse din Ministerul Mediului (MM) ne-au spus că noile schimbări au fost gândite în urmă cu câţiva ani, atunci când s-a născut Master Planul Deltei Dunării. Acesta reprezintă un cadru şi o strategie pentru dezvoltarea în viitor a Deltei. Planul stabileşte în detaliu etapele de dezvoltare pe care Rezervaţia Biosfera Delta Dunării şi toţi factorii implicaţi din regiune ar trebui să le urmeze pentru conservarea patrimoniului natural, păstrarea tradiţiilor locale şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale populaţiei din zonă. Dacă această îmbunătăţire se reduce la hrana de peşte, atunci totul e OK. Dacă locuitorii de aici spun altfel, atunci...

(T.D.)
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2009

Vizualizari: 586



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI