Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Dascăl de ţară

Profesorul Anghel Bardac este un caz special în istoria contemporană a învăţământului dobrogean. Face parte din generaţia de dascăli cărturari, care oriunde ar trăi, orinde s-ar afla predau nepreţuita lecţie a integrităţii. Într-o vreme când a fi profesor la ţară echivalează cu o exilare, cu o pedeapsă, într-o vreme când o mare parte dintre dascăli clasifică elevii în bogaţi şi săraci, profesorul Anghel Bardac modelează caractere alese, luminează suflete şi redă demnităţi.

Este absolvent al Facultăţii de Istorie şi Geografie din Constanţa. A început activitatea ca profesor în comuna Târguşor, apoi a predat la şcoala din Grădina, unde a fost director, timp de 24 de ani. Viaţa i-a făcut un dar pe care îl poartă pentru totdeauna în adâncul inimii: o soţie cu suflet luminat, un om de caracter, o ireproşabilă parteneră de viaţă. Doamna învăţătoare Ioana Bardac i-a fost şi îi este oglindă a sufletului. Amândoi sunt, pentru localitatea Grădina, cea dintâi bogăţie.

O mare şansă

Profesorul Anghel Bardac nu a ales întâmplător acest loc uitat de lume: studiind istoria, a înţeles ce şansă extraordinară are să cerceteze ţinutul de la Cheile Dobrogei!

A luat legătura şi a lucrat în permanenţă cu istorici şi arheologi de notorietate în domeniu: Adrian Rădulescu, Gheorghe Dumitraşcu, Maria Bărbulescu, Mihai Irimia. Elevii profesorului Anghel Bardac, aflaţi la vârsta cand istoria se învaţă prin poveşti, aveau să descopere, la timpul potrivit, ce noroc au avut să fie instruiţi de un asemenea om! Pasionat de sport, de expediţii şi de cultură în general, Profesorul şi-a purtat elevii prin tabere şi prin şantiere arheologice, predând istoria, geografia în locuri încărcate de semnificaţii. Copiii l-au urmat pretutindeni, iar părinţii copiilor îl consideră ca făcând parte din viaţa lor, din familia lor.

Arheologia, ca sens al existenţei

Paralel cu munca de la catedră, cu îndatoririle de director al şcolii, profesorul Anghel Bardac s-a aplecat serios asupra cercetării. A participat la săpăturile arheologice de la aşezarea neolitică de la Cheia. A fost prezent permanent şi a participat la discuţiile profesionale ale arheologilor veniţi în zonă pentru săpături. A ţinut legătura cu Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie din Constanţa unde, cu prilejul unor întâlniri profesionale, a prezentat comunicări, articole cu puncte de vedere personale. Practic, profesorul Bardac este pentru cercetătorii dobrogeni un reprezentant valoros, stabilit în şantierul arheologic de la Cheia cu acte în regulă.

Aşadar comunicările lui, prezentate la Sesiunea Pontica organizată de muzeu, articolele publicate în revista Pontica despre epoca bronzului în localitatea Grădina, judeţul Constanţa, îl consacră şi îl onorează. În anul 2006, finalizează şi tipăreşte monografia comunei Grădina care, la concursul naţional de monografii rurale ţinut la Buşteni între 3 – 5 noiembrie 2006, obţine Diploma de excelenţă „Valori culturale“ şi medalia jubiliară a presei româneşti cu prilejul împlinirii a 175 de ani de presă româneasă. În anul 2007, Profesorul publică şi Monografia Şcolii Grădina. Acestea sunt faptele care depun mărturie despre felul în care domnul Anghel Bardac înţelege să fie dascăl de ţară.

Ceea ce nu este scris, ceea ce nu poate fi contabilizat este efortul de fiecare zi de a se perfecţiona, de a fi un profesor bun, un model pentru copii, dar şi pentru lumea satului în care a ales să trăiască. În şcoala în care a predat o viaţă, într-o anexă pe care a amenajat-o cum a putut, profesorul Anghel Bardac a făcut un muzeu. Sunt acolo documente, obiecte şi fragmente descoperite de el prin săpături arheologice care reconstituie trecutul, pun în valoare prezentul şi te ajută să înţelegi viitorul. O muncă de ani de zile, făcută în deplină cunoştinţă de cauză, împodobeşte zestrea comunei cu o comoară pe care orice Muzeu de Istorie, Arheologie sau Artă Populară ar fi mândru să o aibă.

Rodica SIMIONESCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2009

Vizualizari: 1514֩ Comentarii

 
֠ 1.     vasile dulap -- (21-January-2010 )
se zice ca el este stapanu inelelor:)) ce ghiul avea

֠ 2.     vasile dulap -- (21-January-2010 )
ghiulu avea puteri mari

֠ 3.     bardac alin -- (6-April-2011 )
mai desteptule , incearca sa vezi prin articol, nu citi ca maimuta...

֠ 4.     iacobici gina -- (13-June-2011 )
il cunosc pe profesorul Anchel Bardac mi-a fost chiar profesor,un om minunat,preocupat de problemele satului interesat vesnic de arheologie,excursii,expeditii.cercetare.Un OM DE MARE ONOARE din mina caruia au iesit sute de elevi care fac si astazi cinste Scolii din Gradina Ii Multumesc si pe aceasta cale pentru tot ceeace ne-a invatat.FELICITARI d-le profesor.1

֠ 5.     Extera Toma -- (21-August-2011 )
Cu emotie ma intorc la anii copilariei mele. Imi amintesc de prima ora de istorie ... fascinant. Si apoi anii care au urmat... A fost o onoare sa va am ca profesor si intotdeauna ma gandesc cu drag la dumeavoastra. Sunteti unul din oamenii care mi-au cladit caracterul. Va multumesc !

֠ 6.     Mihai Pacuraru -- (8-October-2011 )
Da, minunat profesor,dublat de un minunat om..un domn Trandafir mai din zilele noastre ,care va ramane in inimile elevilor sai si in respectul intregii localitati Gradina,de care s-a legat pentru totdeauna,si care ii datoreaza enorm prin contributia sa la propasirea ei ,,, L-am cunoscut de ceva timp si am ramas legati printr-o frumoasa amicitie de care eu sunt cel mai onorat..

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI