Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Dafinul

În mitologia greacă se spune că dafinul a apărut iniţial când nimfa Daphne s-a transformat în acest arbore pentru a scăpa de urmărirea zeului Apollo, care a devenit apoi stăpânul acestei plante. Frunzele de dafin sunt menţionate într-un document sumerian, scris în cuneiforme, vechi de 7.000 de ani.  Este originar din Orientul Mijlociu, dar răspândit în toate zonele mediteraneene încă din Antichitate. Frunzele de dafin erau folosite în Roma Antică la ornarea coroanelor de lauri purtate de toţi împăraţii şi eroii. Acesta este motivul pentru care şi în zilele noastre câştigătorii diferitelor premii şi concursuri poartă numele de „laureaţi“. Câştigătorul premiului Grand-Prix de Formula 1 este încununat cu o coroană împletită din frunze de dafin.  Cuvântul bacalaureat provine din „bacalaureatus“ = baca laurea, care înseamnă mugur sau bacă de laur, adică fructul de dafin.

Semnificaţie

Acest arbust este asociat cu nemurirea pentru că frunzele sale rămân verzi iarna. De aceea romanii au făcut din laur emblema gloriei, izvorâtă din puterea minţii, a armelor sau a calităţilor fizice deosebite. În Grecia Antică, celebra prezicătoare Pitia mesteca frunze de dafin înainte de a-şi pronunţa profeţiile şi ardea frunze şi rămurele de dafin pentru a-i afuma pe cei care aşteptau prezicerile sale. Popoarele din Africa de Nord fac din frunzele de laur talismane ocrotitoare ce îndepărtează puterile răufăcătoare.  Dafinul este socotit copac al Soarelui şi simbol al păcii. În Evul Mediu, el era recomandat împotriva „tuturor relelor satanice ce pot sălăşlui asupra omului“. Renumitul botanist Parkinson, din secolul al XVII-lea, lăuda foarte mult calităţile frunzelor de dafin, considerând că ele nu trebuie să lipsească din nicio gospodărie sau grădină.

Proprietăţi

Pe lângă utilizarea variată în prepararea mâncărurilor, dafinul este cunoscut şi apreciat ca remediu natural în tratarea unor afecţiuni. Printre cele mai cunoscute se numără infecţiile (orale, intestinale), reumatismul, alcoolismul, laringita, anorexia, afecţiunile nervoase. Dacă sunt consumate în cantităţi mari, frunzele de dafin induc stări de transă şi tulburări mentale. Carol cel Mare recomanda ca frunzele de laur să fie folosite drept medicamente şi condimente. Mulţi specialişti în ierburi din Evul Mediu atribuiau dafinului proprietăţi energizante pentru stomac şi rinichi. Mai mult decât atât, frunza de dafin era considerată un medicament contra ciumei. Dafinul are o simbolistică aparte, care s-a transmis de-a lungul istoriei până în zilele noastre. Moneda de 10 yen din Japonia are un design din frunze de dafin. Pe insula Madeira (Portugalia) se află o pădure de lauri (dafini) „Laurisilva“ care a fost înscrisă în 1999 pe lista patrimoniului cultural şi natural mondial al UNESCO.

Luminiţa MUŞAT
LUMEA SATULUI NR.6, 16-31 MARTIE 2011

Vizualizari: 1694֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI